לימודי חקר הביצוע בתאטרון ובאמנויות המופע

בתמיכת הקרן למדעי הרוח מיסודה של ות"ת ויד הנדיב

החוג לאמנות התאטרון באוניברסיטת תל-אביב פתח בשנת תשע"ב  מחזור שני של תכנית לימודים חדשנית שמתקיימת במסגרת לימודי התואר השני (MA, MFA בתאטרון) ובמקרים מיוחדים גם לתואר השלישי, בתכנית משולבים לימודים עיוניים ויישומיים במעבדות מחקר  בתחומי חקר הביצוע של התאטרון והמופע. הקמתן של מעבדות המחקר גובשה על ידי צוות מרצים מהחוג: פרופ' פרדי רוקם,  פרופ' נורית יערי, פרופ' רותי קנר וד"ר דפנה בן-שאול, ואליהם יצטרפו ליישום התכנית ד"ר דרור הררי ועירא אבנרי . התכנית נתמכת על ידי הקרן למדעי הרוח מיסודה של ות"ת ויד הנדיב.

התכנית  הפועלת במסגרת של מעבדה עיונית-יישומית כוללת הרצאות, קריאה, דיון, כתיבת מחקר, השתתפות בסדנאות ויצירה מונחית. מטרתם של לימודים אלה לאפשר לחוקרים ויוצרים צעירים לפתח את הקשרים בין מחקר וביצוע בתחומי התאטרון והמופע, להתנסות בהם ולכונן קשר הדוק בין תלמידי התואר השני והשלישי לבין חוקרים, שחקנים, במאים, יוצרים ואנשי תאטרון אחרים. תכנית זו מהווה תוספת משמעותית לתכניות הלימודים הקיימות בתואר השני (במסגרת המסלולים המחקרי, העיוני והיישומי) של החוג לאמנות התאטרון באוניברסיטת תל-אביב, ומעניקה בין היתר גם בסיס למחקר לתואר השלישי. זוהי תכנית חדשנית לא רק במסגרת חוגי התאטרון בישראל אלא גם בהקשר הבינלאומי.

מבנה תכנית הלימודים ותנאי הקבלה

לתכנית יכולים להירשם תלמידי התואר השני מכל המסלולים, המועמדים יעברו ייעוץ אקדמי של החוג ויעמדו בפני ועדת הקבלה לתכנית. התכנית  דו-שנתית וכל מי שיתקבל אליה ילמד בה במשך שנתיים רצופות.

יודגש שאין התכנית ממירה את המסלולים הקיימים, ועל התלמידים המתקבלים לתכנית במסגרת מסלול MA או MFA לעמוד במלוא הדרישות של המסלול אליו נרשמו.

סטודנטים לתואר MFA המעוניינים ללמוד באחד  מהמסלולים -  בימוי, תאטרון קהילתי, שחקן יוצר-חוקר - חייבים להשלים את התואר על פי דרישות המסלול ותוך קבלת ייעוץ אישי מראש המסלול ומיועצת התואר השני.

סטודנטים הלומדים לתואר MA ישלימו את מכסת השעות על פי דרישות המסלול.

הרשמה לתכנית

המעוניינים ללמוד בתכנית החדשה לחקר הביצוע לקראת תואר MA או MFA ירשמו ללימודים לתואר השני בחוג לאמנות התאטרון על פי הקריטריונים המקובלים,

דרישות ועדת הקבלה

המועמדים יוזמנו לראיון אישי עם ועדת הקבלה של התכנית.

• המועמדים ללמודי תואר MA (עם או בלי תזה) יעבירו מראש עבודה סמינריונית, רפראט, מאמר או עבודה עיונית הקשורה בהתבוננות ביקורתית באמנויות המופע.
  • המועמדים לתואר  MFA יגישו לוועדה עבודה המייצגת את כישוריהם: יצירה קצרה או הצגה תמציתית בתחומי עבודתם עד כה. ניתן להגיש תיעוד של יצירה (בוידיאו או DVD) או לבצע ביצוע חי של יצירה בימתית או קטע משחק. למועמדים שמעוניינים להגיש יצירה בביצוע חיאורך הקטע שיוצג כחמש עד עשר דקות. במידה שיש צורך באביזרים, יש להביא רק כאלה שניתן לארגן ביעילות. אם יש צורך בציוד להשמעת מוסיקה, הקרנת וידיאו וכיו"ב – יש להודיע על כך מראש.

מבנה הלימודים בתכנית (26 ש"ס מתוך סך כל שעות לימודי התואר השני במסלולים השונים).

שנה א' (הלימודים בתכנית חקר הביצוע יתקיימו בימי א' ו-ד')

• מעבדה/סמינר לחקר הביצוע; מסגרת מעשית ועיונית עם שני מורים, 6 שעות שבועיות במשך כל שנת הלימודים; סה"כ: 12 ש"ס
  • שעור מבוא בסמסטר א' על פילוסופיה, היסטוריה ומופע; סה"כ: 2 ש"ס
  • קולוקוויום אחת לשבועיים ; סה"כ: 2 ש"ס

שנה ב' (הלימודים בתכנית חקר הביצוע יתקיימו בימי א' ו-ד')

• מעבדה/סמינר לחקר הביצוע; מסגרת מעשית ועיונית עם שני מורים, 4 שעות שבועיות במשך כל שנת הלימודים; סה"כ: 8 ש"ס
  • קולוקוויום אחת לשבועיים; סה"כ: 2 ש"ס

במהלך שנת הלימודים תתקיימנה פעילויות מחייבות נוספות מעבר לשעות הלימוד בתכנית. בחופשת הסמסטר ובחופשת הקיץ תתקיימנה פעילויות מחייבות נוספות, כגון סדנאות, כיתות אמן והרצאות אורח.

לימודי חקר הביצוע בתאטרון ובאמנויות המופע

.M.A – עבודת גמר ופרויקט "חקר הביצוע"

שיעורי חובה בפקולטה

3 סמינריונים ניסיוניים (מעבדה) בפרויקט "חקר הביצוע" עם כתיבת רפרטים

12 ש"ס

שעור בחירה

2 ש"ס

שעור מבואי חובה - "חקר הביצוע"

2 ש"ס

קולוקוויום - "חקר הביצוע"

32 ש"ס

.M.A – מבחן גמר ופרויקט "חקר הביצוע"

שעורי חובה בפקולטה

3 סמינריונים ניסיוניים (מעבדה) בפרויקט "חקר הביצוע" + כתיבת רפרטים

12 ש"ס

2 סמינריונים נוספים בחוג וכתיבת רפרטים

8 ש"ס

שעור מבואי חובה - "חקר הביצוע"

שעורי בחירה בפקולטה

36 ש"ס

.M.F.A – מסלולים ופרויקט "חקר הביצוע" מסלול קהילתי ושחקן יוצר

שעורי הפקה

8 ש"ס

התמחות בפרויקט "חקר הביצוע"

התמחויות

12 ש"ס

שעור מבוא חובה - "חקר הביצוע"

סמינריון ניסיוני (מעבדה) בפרוייקט "חקר הביצוע" עם כתיבת רפרט

קולוקויום - "חקר הביצוע"

46 ש"ס

* מסגרת שחקן 614

* מסגרת בימוי קהילתי 615

.M.F.A  - "חקר הביצוע" מסלול בימוי.

מס' שעות

סמינריונים בפרויקט "חקר הביצוע"

8 ש"ס

סמינריון נסיוני (מעבדה) בפרויקט "חקר הביצוע"

עם כתיבת רפרט

שעורי הפקה

8 ש"ס

התמחות בפרוייקט "חקר הביצוע"

התמחויות

22 ש"ס

שעור מבוא חובה - "חקר הביצוע"

קולוקויום -"חקר הביצוע"

56 ש"ס

*מסגרת:- בימוי כתיבה 613.