אודות בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה
בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה, הוא פרי שיתוף פעולה ייחודי בין אוניברסיטת תל-אביב והתזמורת הפילהרמונית הישראלית.
בית הספר נחנך בשנת 2005 על בסיס האקדמיה הישראלית למוזיקה ע"ש רובין ובתוספת החוג למוזיקולוגיה של אוניברסיטת ת"א ותכנית ההכשרה התזמורתית של התזמורת הפילהרמונית הישראלית. בית הספר מהווה חלק מהפקולטה לאמנויות ע"ש יולנדה ודוד כץ של אוניברסיטת תל-אביב ושוכן בקמפוס האוניברסיטה ברמת-אביב. סגל ביה"ס כולל את האמנים, המורים והמרצים המובילים בתחומם בישראל. רבים מהם נגנים ראשיים של התזמורת הפילהרמונית הישראלית ובעלי מוניטין בינלאומי.
הקמת בית הספר התאפשרה בזכות תרומתו הנדיבה של איש העסקים יוסף בוכמן, סגן נשיא חבר-הנאמנים של אוניברסיטת תל-אביב וידיד ותיק של התזמורת הפילהרמונית הישראלית. כנשיא כבוד של בית הספר מכהן מאסטרו זובין מהטה, אשר היה שותף פעיל בתכנון פני בית הספר. מאסטרו מהטה מלווה את בית הספר מאז הקמתו ומנצח על תזמורת בית הספר אחת לשנה.בית הספר מכשיר את דור העתיד של מוזיקאי ישראל בכל התחומים: נגינה, שירה, ניצוח, קומפוזיציה ומחקר עיוני, תוך שימת דגש מיוחד על הכשרת דור חדש של נגנים בכלי תזמורת – עתודה לתזמורת הפילהרמונית ולתזמורות האחרות בישראל. בית הספר מעניק תואר אקדמי ראשון ושני בכל תחומי הלימוד, ותואר שלישי במוזיקולוגיה בשילוב עם קומפוזיציה.
סגל בית הספר כולל את האמנים, המורים והמרצים המובילים בתחומם בישראל. רבים מהם נגנים ראשיים של התזמורת הפילהרמונית הישראלית ובעלי מוניטין בינלאומי. אמנים אורחים רבים, מצמרת המוזיקאים בדורנו, פוקדים את בית הספר – רבים מהם הינם אורחי התזמורת הפילהרמונית. רבים מתלמידי בית הספר הינם בשלבים מתקדמים של קריירה מקצועית של ממש: תוך כדי לימודיהם הם מופיעים כבר על בימות הקונצרטים החשובות בארץ ובחו"ל וגורפים פרסים בינלאומיים.
בראש בית הספר למוזיקה (ולפני-כן בראש האקדמיה למוזיקה) עמדו גדולי המוזיקאים בישראל, ובהם: הקומפוזיטור והויולן עדן פרטוש, הפסנתרן והמנצח אריה ורדי, המלחינים יחזקאל בראון, יצחק סדאי ויוסף דורפמן, הכנר יאיר קלס, הקומפוזיטור והמנצח עמי מעיני, הקומפוזיטור והמנצח נועם שריף, המנצח ונגן הבסון זאב דורמן, פרופ' תומר לב וכיום דר' אורי רום.
בתוך בית הספר פועלת תוכנית מצויינות מיוחדת, אשר מאפשרת ל-100 נגנים מוכשרים במיוחד ללמוד במלגת לימודים מלאה, בכל אחד מתחומי הלימוד הקיימים בו. התמיכה הפיננסית האינטנסיבית בתלמידי תכנית המצוינות מאפשרת לנגנים הצעירים להקדיש את מלוא זמנם ללימודים ולאימונים, תוך הפקת המיטב מתקופת הלימודים.
בבית הספר מתקיימת פעילות מוזיקלית אינטנסיבית, הכוללת תזמורת סימפונית, מקהלה אורטורית, מקהלה קאמרית, אנסמבל אופרה, אנסמבל מוזיקה בת-זמננו וכ-50 הרכבים קאמריים.
בית הספר מעניק הזדמנויות רבות לפיתוח מקצועי ולצבירת ניסיון בימתי: כל גופי הביצוע בבית הספר משתתפים בסדרות הקונצרטים הפומביות של בית הספר, מופיעים מעל בימות הקונצרטים היוקרתיות ביותר בישראל, ואף יוצאים לסיורים בחו"ל; שני אולמות המופעים בבית הספר (אולם "קלרמונט" ואולם "טארג") מעלים למעלה מ-200 קונצרטים בשנה; ושלל תחרויות, סדנאות וכיתות אמן מתקיימות בו מדי שנה, בהשתתפות אמנים אורחים בולטים מהארץ ומחו"ל – רבים מהם אורחי התזמורת הפילהרמונית, המגיעים להופיע עימה כסולנים וכמנצחים.
סדרות הקונצרטים וההרצאות שמקיים בית הספר באולם "קלרמונט" בקמפוס האוניברסיטה הן אבן שואבת לקהל חובבי המוזיקה במרכז הארץ ונותנות בימה לפירות העבודה האיכותית המתבצעת בכל הרכבי הביצוע של בית הספר, וזאת בשילוב סגל המורים ואורחים ידועי שם. מפעל המנויים של בית הספר מקיף כ-2000 מנויים והוא אחד ממפעלי המנויים הגדולים בישראל.
התוכנית להכשרה תזמורתית מאפשרת לנגני התזמורת הסימפונית של בית הספר להתנסות בנגינה תזמורתית ברמה הגבוהה ביותר. נגני התזמורת עובדים באופן הדוק עם הנגנים הראשיים של התזמורת הפילהרמונית הישראלית, בשיעורים ובחזרות נפרדות של כל אחת מקבוצות הכלים. התזמורת מקיימת קונצרטים בבית הספר למוזיקה במסגרת סדרות המנויים, ויוצאת גם לסיורי קונצרטים בחו"ל. סיורי התזמורת כללו הופעות ב"אודיטוריו נסיונל דה מוסיקה" במדריד, ב"קונצרטהאוס" של ברלין, ב"טונהאלה" של ציריך, ב"אלטה אופר" בפרנקפורט, וב"סאלה סן פאולו" בברזיל. בין האמנים שעבדו עם התזמורת: המנצחים זובין מהטה, כריסטוף פון-דוכנני וקורט מזור, והסולנים יו-יו מא, מקסים ונגרוב, מישה מאיסקי ויוליאן רחלין. המנצח זאב דורמן הקים את התכנית לכשרה תזמורתית עם ייסודו של ביה"ס למוזיקה ב-2004 ועמד בראשה עד לפרישתו ב-2015. כיום ראש התכנית להכשרה תזמורתית הוא נגן קרן היער יואל עבאדי.
תלמידי בית הספר באים מכל רחבי הארץ ומכל שכבות האוכלוסייה, ואליהם מצטרפים גם תלמידים זרים מכל קצוות העולם: החל בסין, דרך אירופה וכלה באמריקה הצפונית, אמריקה הדרומית ודרום אפריקה.
המגמות המעשיות:
א. 0842 – המגמה לביצוע מוזיקלי (כלי תזמורת וכלי-מקלדת, ביצוע קולי ואנסמבל אופרה)
ב. 0843 – המגמה לקומפוזיציה וניצוח
המגמה העיונית:
0845 – המגמה ללימודי מוזיקולוגיה ע"ש סמואל רובין