יוסף בוכמן - פטרון ביה"ס למוזיקה

 

בינואר 2008 הטיס יוסף בוכמן 90 סטודנטים מביה"ס למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה באוניברסיטת תל-אביב למשכן האו"ם בניו יורק. שם, תחת שרביטו של זובין מהטה, ביצעו המוזיקאים הצעירים קונצרט לציון יום הזכרון הבינלאומי לשואה.

 

עבור בוכמן ציין קונצרט זה סגירת מעגל. הילד היתום בן ה-15 ששוחרר ממחנה ההשמדה ברגן-בלזן בשנת 1945 עמד כעבור 63 שנים על בימת העולם והגשים פרויקט הממחיש את המשכיותו של העם היהודי, תרומתה התרבותית של מדינת ישראל והישגיה במצוינות חינוכית.

 

מחויבותו של בוכמן לחברה בכלל ולעם היהודי בפרט, יחד עם תשוקתו לעזור לזולת, שימשו לו כמצפן במהלך חייו כאיש עסקים בינלאומי וכנדבן. הוא נולד בלודז' שבפולין, בנם החמישי של אליעזר וחיה שרה בוכמן. רוב בני משפחתו נרצחו בידי הנאצים, אך הוא שרד את מחנות ההשמדה ולאחר המלחמה ביסס את עצמו כאיש עסקים מצליח.

 

במשך עשרות שנים תומך בוכמן במוסדות בריאות, חינוך ותרבות, כמו כן בארגוני צדקה ורווחה רבים באירופה ובישראל. יוסף בוכמן תומך נאמן של התזמורת הפילהרמונית הישראלית, וידידותו ארוכת השנים עם זובין מהטה הביאה להקמת בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה באוניברסיטת תל-אביב, בשיתוף התזמורת הפילהרמונית הישראלית. תרומותיו כוללות ביה"ח לילדים ע"ש יוסף בוכמן בפרנקפורט, המרכז לנשים ויולדות ע"ש בוכמן במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל-השומר, והאגף ע"ש בוכמן בבי"ח סורסקי בתל-אביב. כמו כן תמך במוזיאונים ליהדות, בקידום עליה מחבר העמים וברווחת חיילים בישראל, בחינוך ובמפעלי הזנה לילדים בתל-אביב.

 

באוגוסט 2009 הוענק ליוסף בוכמן עיטור "צלב המפקדים עם כוכב" של משמר הכבוד הפולני על ידי נשיא הרפובליקה של פולין, לך קצ'ינסקי, במסגרת אירועי חנוכת "גן הניצולים" ביום השנה ה-65 לחיסולו של גטו לודז'. בוכמן הוביל את מבצע החידוש והשימור של בית העלמין של גטו לודז', היה שותף להקמת אתר ההנצחה לגטו, ויזם פרויקט סיעוד לניצולי שואה קשישים.

 

תרומותיו לאוניברסיטת תל-אביב כוללות, בנוסף על הקמת ביה"ס למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה, הקמת קרן מלגות לדוקטורנטים ע"ש יוסף בוכמן, בשיתוף המרכז לתיעוד אירופי, והפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן לזכר הוריו שנספו בשואה. הקים את התכנית הבינלאומית לסטודנטים מצטיינים מחו"ל בביה"ס למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה.

 

יוסף בוכמן מכהן כסגן יו"ר חבר הנאמנים של אוניברסיטת תל-אביב. בשנת 2002 העניקה לו האוניברסיטה תואר דוקטור לשם כבוד. על תרומותיו למדינת ישראל זכה להוקרה מיוחדת מאת ראשי הממשלה יצחק רבין ואריאל שרון. כהוקרה על מסירותו יוצאת הדופן למדינה, הוענק לו אות מיוחד מאת נשיא מדינת ישראל, עזר ויצמן, לרגל חגיגות היובל למדינת ישראל, ושוב ע"י הנשיא שמעון פרס לרגל חגיגות ה-60 למדינה.

 

 

מתוך קונצרט חנוכת ביה"ס למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה - אוקטובר 2004

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>