הרצאה במסגרת הקולוקוויום - בין שתי מודרנות: רג'א רייס, מארמון נצרתי עות'מאני לפרוייקט יחידות דיור להשכרה בחיפה

Between two Modernisms: Raja Rais, from an Ottoman Nazarene Palace to rent apartment project in Haifa

אדיב נקאש אדריכל ומתכנן ערים

23 בדצמבר 2019, 14:00

ללא תשלום
בין שתי מודרנות

תקציר

מסע החיפוש האינטלקטואלי שלי התחיל משאלות רבות, שעליהם לא היה בנמצא תשובות ברורות במהלך הקריירה המקצועית שלי בתחום התכנון והבניה בישובים הערביים בארץ. שאלות כגון:  האם סגנון הבניה ותכנון הערים המודרניים מקובלים בחברה הערבית בארץ והאם היה אי פעם תקדים לכך. מה עם העיר והעירוניות מההיבט הרחב של חברה, כלכלה ותרבות?  והאם מונח שגור במציאות התכנונית היומיומית בישראל דהיום כמו "בנייה רוויה" הוא עניין ישים ומקובל בחברה מסורתית שבדרכה לעירוניות וכיום נמצאת בתהליך סמי עיור מתקדמים.

הניסיון לקבלת מענה לשאלות הנ"ל שאב אותי מיד למחקר היסטורי אדריכלי אשר דרך מקרה בוחן אחד אפשר להבין היבטים שונים שיכולים לתת תשובות לשאלות הנ"ל ולו באופן חלקי.

נושא המחקר מהבחינה האקדמית הוא על חיפוש אחרי מודרניזם מקומי שאינו אחד מגווני הקשת של המודרניזם הציוני. מודרניזם שבהמשך המחקר אני מכנה אותו "מודרניזם לבנטיני".

במהלך המחקר על מבנן אחד בחיפה של שנות ה 1930- גיליתי רשתות חברתיות כלכליות, פוליטיות אשר דרכן פעלו אנשים והחליפו ידע ברשתות שלא היו מוכרות בגוף הידע על הבניה הציונית מודרניסטית בארץ ישראל של אותם ימים.

רג'א רייס, יזם ואיש עסקים, בן למשפחה שהגיעה בסוף המאה התשע עשרה לנצרת מלבנון ומיד לאחר מספר שנים עקרה שוב לחיפה, עומד במרכז מקרה הבוחן של המחקר. הוא גדל בבית נצרתי, אחד הארמונות העות'מאנים, הבנייה המודרנית של סוף תקופתם, המרשימים ביותר בנצרת ושקיים עד היום, אביו, סלים רייס בנה את הבית-ארמון, מספר שנים מעטות לאחר שהגיע לעיר כ"פליט" מלבנון והתברג בצורה מרשמיה בשכבת האליטה החברתית כלכלית של העיר באותם ימים. משפחת רייס נהנתה מרשתות קשרים ענפה, מורכבת ועשירה עם כוחות רבים שהיו באזור, עם הטמפלרים, משפחת סורסוק, הפקידות הבריטית הבכירה בתקופת המנדט בארץ ישראל ולבסוף עם מוסדות הקשורים לתנועה הציונית.

אקורד הסיום של משפחת רייס, של רג'א בפרט, בארץ ישראל היה הקמת מקבץ בתים להשכרה אותו הקים במימון ממכירת אדמות "שטה" – בית השיטה של , Garden Mansions ""ארמונות הגןהיום בשטח של אלפי דונמים עבור הכשרת הישוב. להקמת הפרויקט הוא השתמש, תחילה, בידע מתוך רשת אנשי מקצוע הטמפלרים בתחום התכנון העירוני וחלוקת קרקעות והמשיך ברשת ידע אדריכלי שהגיעה u1502 מצרפת דרך ביירות באמצעותו של אדריכל העל הלבנוני של אותם הימים, אנטון ת'אבת אשר למד הנדסה אזרחית באוניברסיטה הישועית בבירות ולאחר מכן (1926) נסע לבוזאר שבפריס ולמד ובהמשך התמחה במשרדו. Auguste Perret ארכיטקטורה אצל האדריכל אוגוסט פרההאדריכל ת'אבת היה גם אינטלקטואל נחשב בחוגי התרבות בלבנט והאמין במודרניזם ובארכיטקטורה ככלי לשנוי חברתי ופוליטי על ידי הנהגת אדריכלות ניסויית תוך שימוש באלמנטים של בנייה מתועשת ובטון מזוין. רוחו הניסויית של פרויקט ארמונות הגן הופכת אותו לדוגמה מרתקת לחקר שני נושאים: הכוחות שיצרו את המודרניזציה של חיפה, פלסטינה/א"י והמזרח התיכון; וניצולו של הפרויקט המיועד למגורים כמעבדת מחקר לייצורו של סגנון אדריכלי חדש ומודרני, אותו אני מכנה "לבנטיני".

מודרניזם זה אינו מוגדר באמצעות מאגר סגור של מאפיינים צורניים. נהפוך הוא, המאפיינים הצורניים השונים של אותם בניינים שלא עומדים בקנה אחד עם "מורשת הבאוהאוס" או עם "בית החלל המרכזי" מאפשרים לפי מתודה זו לעקוב אחר השפעות שונות שהצטלבו בחיפה בתקופת המנדט הבריטי. הביטוי המובהק ביותר לאדריכלות מודרנית בפרויקט אחוזות הגן, הנובע מהתוצאות הבולטות של תהליכים וטכנולוגיות אלו, הוא קרניז, דק ורחב, המרחף מסביב לבניין, ומעניק לו מראה מודרניסטי מובהק וייחודי. ארמונות הגן אכלסו, בין היתר, את הקונסוליות של מצרים, בלגיה וסוריה, ודרו בהם הנסיך אגא ח'אן, פקידים בריטיים, אנשי צבא ונחתים, וכן פקידי חברת הנפט העיראקית.

אודות המרצה

אדיב נקאש – אדריכל ואורבניסט

אדריכל ומתכנן ערים (הטכניון 1982 ) ומומחה לשימור אדריכלי מהמרכז הבינלאומי לשימור ושיקום נכסי תרבות - ICCROM Roma מאז 1990.

מילא מספר תפקידים ציבוריים, אדריכל העיר ומהנדס הועדה לתכנון והבנייה, עיריית נצרת, יועץ מקצועי של הכנסת בתכנון ובנייה בחברה הערבית בארץ, וחבר במספר ארגונים לאומיים ובינלאומיים.

ב- 28 השנים האחרונות הוא הבעלים של החברה הפרטית שלו לתכנון אדריכלי ואורבני, שבסיסה במשך שנים רבות היה בנצרת והיום בחיפה.

זה עתה סיים את עבודת ה- M.Sc באדריכלות ועיצוב אורבני בטכניון, חיפה על מודרניזם לבנטיני.

תחום עבודתו העיקרי הוא תכנון ובנייה ביישובים באזור חיפה והצפון, מבני ציבור, תכנון שכונתי, תכנון אב ושימור אדריכלי ועירוני.

השתתף במספר כנסים ותערוכות בינלאומיות ולאומיות ביניהם הביאנלה של ונציה 1995, ערי המורשת העולמית באבורה פורטוגל 1997, MESA 2014 בוושינגטון די.סי. והרצאות רבות באוניברסיטאות שונות בהן הרווארד ומישיגן.