ארכיון הסרטים ע"ש אנדה זימנד

לאתר הארכיון הארכיון
https://tau-st-filmarchive.com/

 

 

ארכיון הסרטים של ביה"ס לקולנוע נוסד בשנת 1973, ביחד עם היווסדו של ביה"ס. תולדות ארכיון הסרטים הן ללא ספק סיפור מרתק, כמו כל דבר בחוג לקולנוע, שסיפק דרמות למכביר במשך השנים. הארכיון ידע ימים טובים, ימים רעים וגם ימים נוראים, אבל מעולם לא ידע מורדות, אלא אם כן מכנים מורדות את אותם מעברים ממקום למקום או מקומה לקומה, והיו שבעה כאלה במשך 34 שנות קיומו עד שהגענו למקום אליו הגענו, רבות בזכות נדיבותו ואהבתו לקולנוע של הנרי זימנד. לצידנו ומאחורינו ניצבו במשך השנים אנשים מדהימים, שאהבתם "החריגה" לקולנוע, נכונותם לתת ללא כל תמורה למען קידום הקולנוע והארכיון, הובילו להפיכתו של הארכיון לשם דבר.

 

במשך כל שנות קיומו של הארכיון זכינו לעבוד במחיצתם של טובי המרצים, היוצרים והחוקרים של הקולנוע הישראלי, בזכותם נחשפנו ללא הרף לבמאים ולסרטים שתקופת לימודים קצרה איננה מספיקה כדי להגיע אליהם. ייתכן שהיו עוברות שנים עד שהיינו נחשפים ליצירות המופת של הקולנוע הדוקומנטרי העולמי ללא פרופסור דוד פרלוב ז"ל. ייתכן שהיו חולפות עוד יותר שנים כדי להיחשף לקולנוע הצרפתי הקלאסי ולקולנוע הגרמני ללא פרופסור מיכל פרידמן, שלא לדבר על כך שבכלל לא היינו מגיעים רחוק ללא נחמן אינגבר, המרצה המיתולוגי, היחיד בדורו, שמסוגל להעביר את הקורס המונומנטלי של מבוא לתולדות הקולנוע ולעטוף אותו בניחוחות התקופה שאליה הוא מתייחס בהרצאה.

 

ברשות ארכיון הסרטים נמצאים כיום כ-35,000 כותרים, הכוללים יצירות קולנועיות מכל התקופות, מכל הז'אנרים, כמעט מכל ארצות העולם, ובכל הפורמטים הטכניים שידעה ההתפתחות הטכנולוגית (פילם – וידאו – DVD). הווידאוטק (אוסף סרטי הווידאו) שבתוך הארכיון היה הראשון מסוגו בארץ, שנים לפני שמכשירי הווידאו הביתיים חדרו לכל בית. בארכיון ניתן למצוא קולנוע ישראלי עלילתי ודוקומנטרי, סרטי סטודנטים, סדרות וסרטי טלוויזיה. עם פתיחתו המחודשת של הארכיון לאחר עבודות השיפוץ וההרחבה, נוספו למאגר הסרטים, לראשונה מאז הקמתו, גם אוסף תסריטים לועזיים וישראליים, ספריה קטנה ואוסף כתבי עת בנושא קולנוע. הארכיון נותן כיום מענה כמעט מוחלט לצרכי ההוראה של ביה"ס לקולנוע ומהווה מאגר חשוב ביותר למחקר ולשימור.

 

בתוך חלל הארכיון פועלות תשע עמדות צפייה אישית, מצוידות בכל המיכשור הדרוש. כמו כן, קיימת עמדת צפייה מיוחדת לתלמידים עם מגבלות תנועה הנעזרים בכסא גלגלים. במשך כל שנות קיומו הארכיון קירב וטיפח כשרונות מקרב הסטודנטים, שאהבתם לקולנוע הייתה "חריגה". אלו עבדו לצידו, תרמו מזמנם וממרצם תרומה חשובה ביותר לפיתוחו של הארכיון והפיכתו למה שהוא כיום. לימים, חלקם נהיו יוצרים חשובים בנוף הקולנוע הישראלי, וביניהם ניתן לציין את: תאופיק אבו ואיל - במאי הסרט "עטאש-צימאון", זוכה פרס המבקרים בפסטיבל קאן 2004; שי כנות – במאי הסרטים "אהבה קולומביאנית", "ירח של זאבים" וסדרת הטלוויזיה המצליחה "תיק סגור"; דני לרנר – במאי הסרט "ימים קפואים", זוכה הפרס הראשון בפסטיבל חיפה 2005; דב שטויר – עורך סרטים מהשורה הראשונה בארץ. בין הסרטים שערך: "קלרה הקדושה", "מייד אין איזראל", "בסמה מוצ'ו", "שנת אפס". אחרים פנו לעולם האקדמי והיו למרצים המלמדים כיום בביה"ס למשל: ד"ר שמואל דובדבני, הדוקטורנטים פבלו אוטין וארז דבורה, ישראל פרידמן ואחרים.

 

 

בברכה,

אבישי קרשין
מנהל ארכיון הסרטים ע"ש אנדה והנרי זימנד

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>