הרצאת הקולוקוויום: כיסי התנגדות: מרחבי סף בבניין התל אביבי המשותף - ד"ר ענת גולדמן

23 בדצמבר 2024, 16:00 
 
כיסי התנגדות: מרחבי סף בבניין התל אביבי המשותף

אוניברסיטת תל אביב

ביה"ס לאדריכלות

 

23.12.24

 

קולוקוויום

סמסטר א'

16:00-18:00

דן דוד 203

 

ד"ר ענת גולדמן

 

 

כיסי התנגדות: מרחבי סף בבניין התל אביבי המשותף

 

בשנים האחרונות אנו עדים לתהליך שינוי מסיבי של הבינוי בליבה העירונית בתל אביב. תהליך זה עתיד לשנות את פני העיר באופן משמעותי והוא מהווה מתיחת פנים שלישית שהעיר עוברת מאז הקמתה: גל ראשון של שינויים התרחש כבר בשנות ה-1920 כשבניינים  שהוקמו רק עשור קודם לכן הוחלפו בגרסאות מגודלות של עצמן. חמישים שנה מאוחר יותר, בשנות ה-1970, התקיים גל שני של הריסה ובנייה ומחדש. הבניינים החדשים היוו גרסה עדכנית בהתאם לנסיבות הזמן וכללו תוספת קומות ביחס לבניין הממוצע, מעלית וחנייה בשטח המגרש.

חמישים שנה קדימה, ואנו מצויים כיום בעיצומו של גל תחלופה נוסף-  בניינים מזדקנים מפנים את מקומם לבניינים חדשים, גבוהים, רחבים ומעודכנים יותר.

 

על אף גלי השינויים מצליחה העיר בכל זאת לשמור על מראה אופייני. מראה זה נוצר בעיקר בזכות המסה העיקרית של העיר המורכבת בנייני המגורים המשותפים. ההרצאה תתמקד בשלושה רכיבי בסיס המופיעים בבניינים ותבחן את חשיבותם ליצירת דימוי ויזואלי מקומי: המרפסת, החצר וקומת העמודים.

 

ההרצאה תציג את היקף ביטויים של רכיבים אלו, תגלול את המהלך ההיסטורי של השתרשותם בנוף הבנוי ובעיקר תנסה לענות על השאלה-כיצד על אף שינויי בינוי אינטנסיביים ממשיכים דווקא רכיבים אלו לאפיין את זהותה העצמית של העיר ולבטא באופן מוחשי את התרבות המקומית.

תשומת לב עיקרית תוקדש לקומת העמודים, וההרצאה תציג בהרחבה את מהלך האירועים שבעקבותם התבססו העמודים בשנות ה-1930 ואילך כרכיב אופייני בבניין התל אביבי. באמצעות מבט בוחן על ההיסטוריוגרפיה, יוצג גם הפער שבין ההגדרה המוטעית של הרכיב כ'קומת עמודים', שכן בפועל במרבית המקרים שטח הקומה בנוי ברובו אך מוצג לרחוב באמצעות שורת עמודים (יחידה או כפולה) בחזית קומת הקרקע.

דרך בחינת ההתייחסות הרגולטורית הנוגעת לשילוב עמודים והשתנות נוסחי תכניות ותקנונים עירוניים יוצגו העמודים כדוגמא מייצגת לרכיב סף המהווה לא פחות מאשר זירת מאבק פיזית על עצם זהותה התרבותית של העיר. מן ההרצאה יעלו לדיון שאלות הנוגעות לרוח המקום בהקשר תקופתי, שינויי צרכים והאפשרויות שמביא איתו הזמן.

 

ד"ר ענת גולדמן היא פוסט-דוקטורנטית בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, מנחת סטודיו אורבני ומרצה בביה"ס לאדריכלות ע"ש עזריאלי באוניברסיטת תל אביב.

ענת היא בעלת תואר ראשון באדריכלות, תואר שני בגאוגרפיה וסביבת האדם מאוניברסיטת תל אביב (Summa Cum Laude), ודוקטורט מביה"ס לאדריכלות ע"ש עזריאלי באוניברסיטת תל אביב.

תחומי העניין המחקרים של ענת כוללים בין היתר היבטים מרחביים של שינוי ודינמיקה עירונית, התפתחויות מורפולוגיות וזיהוי של טיפולוגיות עירוניות: מחקר התיזה לתואר שני עסק בחצרות אחוריות בתל אביב, בעוד שעבודת הדוקטורט בחנה דפוסי שינוי מורפולוגיים של תבניות בנייה למגורים בתל אביב וזיהתה בתוך כך גנאלוגיה אופיינית של טיפולוגיית חזיתות.

מחקרה הנוכחי, עם ד"ר אור אלכסנדרוביץ' ממעבדת נתוני עתק במחקר אדריכלי בפקולטה ופרופ' מעוז עזריהו מאוניברסיטת חיפה, בוחן את תהליך אימוצו של סגנון אדריכלי מודרני בבנייה למגורים בתל אביב, על בסיס שילוב בין ניתוח היסטוריוגרפי לניתוח מאגרי מידע גדולים של תיקי בניין עירוניים.  

 

נשמח לראותכם

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>