מסלול בימוי תיאטרון חדש נפתח באקדמיה!
חולמים לביים? אתם בעלי תשוקה לתיאטרון ורוצים לקדם את הקריירה שלכם כבמאים. זה הזמן שלכם! באוניברסיטת תל אביב מציעים לכם מסלול חדש ומיוחד במינו ללימודי בימוי תיאטרון. המסלול, בהובלת הבמאית דפנה זילברג, שמים דגש על למידה מעשית ויצירתית. תוך זמן קצר תוכלו להפוך את החזון שלכם למציאות.
ללמוד דרך ההתנסות: מסלול חדש ומואץ לתואר ראשון ושני בלימודי בימוי תיאטרון באוניברסיטת תל אביב
הפקולטה לאמנויות ע"ש יולנדה ודוד כץ באוניברסיטת תל אביב משיקה מסלול חדש ומאיץ לתואר ראשון ושני בבימוי תיאטרון. את המסלול מובילה הבמאית דפנה זילברג, המדגישה את החשיבות של לימוד דרך התנסות מעשית ואת היצירתיות המובאת על ידי הסטודנטים והסטודנטיות, בכל פעם מחדש.
"בימוי תיאטרון הוא מקצוע שבו תמיד יש פער בין הקונספט או הפנטזיה לבין מה שקורה בפועל," אומרת זילברג, מחזאית ובמאית תיאטרון, וראש המסלול החדש בחוג לאמנות התיאטרון באוניברסיטת תל אביב. "כדי להיות במאים, חייבים להתנסות בבימוי. כאשר נכנסים לחדר חזרות עם שחקנים, מבינים שישנם דברים שלא ניתן ללמוד ללא ההתנסות המעשית בסיטואציה."
דפנה זילברג. צילום: אור דנון
זילברג מדברת על רקע השקת המסלול החדש בפקולטה, המשלב לימודי תואר ראשון ושני באמנות התיאטרון. המסלול, הנמשך ארבע שנים בלבד, מאפשר לבוגרים ולבוגרות לסיים עם תואר MFA ופרקטיקום מעשי בתיאטראות השונים, הכולל הזדמנויות רבות לעבודה בשטח.
המסלול החדש מצטרף למסלולי משחק ועיצוב במה, שגם הם נמשכים ארבע שנים ומשלבים תארים ראשונים ושניים. זילברג מסבירה שהמסלול הוקם מתוך צורך בתכנית עם אחוז גבוה יותר של שיעורים מעשיים, פרקטיקום, והתנסות בבימוי של פרויקטים מעשיים.
זילברג, בוגרת החוג לאמנות התיאטרון והפקולטה, סיימה תואר ראשון בקולנוע במסלול תסריטאות ותואר שני בבימוי תיאטרון. "לאחר שלמדתי תסריטאות, הבנתי שזה מקצוע קצת בודד עבורי. עבדתי כקופירייטרית במשרדי פרסום במשך כשנתיים־שלוש, ולאחר מכן הבנתי שאני רוצה להיות במאית תיאטרון. החלטתי לעבור לתחום, והתחלתי לביים כבר במהלך לימודי התואר השני."
היא מוסיפה: "אני תמיד אומרת לתלמידים שלי שהיתרון שלהם כבמאים הוא שהם האנשים הכי בקיאים בחדר, והם יכולים להעשיר את כל מי שעובד איתם בידע ובהשראות שלהם."
מהו הביקוש ללימודי בימוי תיאטרון כיום?
"זילברג אומרת שהביקוש ללימודי בימוי תיאטרון עדיין חי וקיים, למרות שזו אמנות שמספידים אותה כבר שנים. "תיאטרון הוא אמנות שאין לה תחליף. כשהוא טוב, הוא יכול לגעת בלב ולחקוק בזיכרון," היא אומרת. "הסטודנטים שמגיעים עם תשוקה ויצירתיות מחדשים ועושים דברים חדשים בכל פעם מחדש, וזה מרגש."
הדגש החברתי במסלול החדש
במסלול החדש יש גם דגש חברתי, שמבוטא בצורות שונות: "הסטודנטים והסטודנטיות יתנסו בתיאטרון דוקומנטרי המבוסס על ראיונות וטקסטים של פרוטוקולים, בפרויקטים קהילתיים עם אוכלוסיות בסיכון, ובתיאטרון ילדים," מספרת זילברג. "בנוסף, נעסוק בדרמטורגיה, תחום שהחשיבות שלו עולה בשנים האחרונות בתיאטרון הישראלי."
יזמות והפקה
במסלול ניתן גם דגש על הכשרה ביזמות והפקה, תחום קריטי לבמאים מתחילים. "בתור במאים מתחילים, אתם כמו סטארט־אפיסטים," אומרת זילברג. "כדי להוציא לפועל את החזון שלכם, חשוב ללמוד איך להפיק ולהיות יזמים."
המשמעות של לימודי בימוי באקדמיה
"הלימודים באקדמיה מעניקים לבמאים רוחב אופקים וידע רחב, כולל קורסים בתולדות האמנות והקולנוע שתורמים לעומק היצירה. באקדמיה ניתנת גם תשתית עיונית עמוקה שמאפשרת להבין את אמנות התיאטרון וההיסטוריה שלה, וזהו יתרון משמעותי למי שמבקש להוביל יצירה בימתית."
מתוך ההצגה ״ד״ר פאוסטוס״, בימוי: יוחי הקר. תיאטרון האוניברסיטה