מסלול בימוי תיאטרון באוניברסיטת תל אביב
הבמה קוראת לך? המסלול החדש באוניברסיטת תל אביב ללימודי בימוי תיאטרון מציע תואר ראשון ושני ב-4 שנים. המסלול, בהובלת הבמאית דפנה זילברג, שם דגש על למידה מעשית ויצירתית. הגיע הזמן להפוך את החזון שלך למציאות!
הפקולטה לאמנויות ע"ש יולנדה ודוד כץ משיקה מסלול חדש ומואץ לתואר ראשון ושני בבימוי תיאטרון. את המסלול מובילה הבמאית דפנה זילברג, שמדגישה את החשיבות של למידה מתוך עשייה – דרך התנסות מעשית, סקרנות ויצירתיות שמביאים הסטודנטים והסטודנטיות אל כל פרויקט.
"בימוי תיאטרון הוא מקצוע שבו תמיד קיים פער בין הקונספט או הפנטזיה לבין מה שקורה בפועל," אומרת זילברג, מחזאית ובמאית תיאטרון וראש המסלול החדש בחוג לאמנות התיאטרון. "כדי להיות במאים, חייבים לביים. רק כשנכנסים לחדר החזרות עם שחקנים, מבינים שיש דברים שאי אפשר ללמוד אלא דרך ההתנסות עצמה".

דפנה זילברג. צילום: אור דנון
זילברג מדברת על רקע השקת המסלול החדש בפקולטה לאמנויות, המשלב לימודי תואר ראשון ושני באמנות התיאטרון. המסלול נמשך ארבע שנים בלבד, ובסיומו מקבלים הסטודנטים והסטודנטיות תואר MFA לצד פרקטיקום מעשי — הזדמנות ממשית להשתלב בעשייה מקצועית כבר במהלך הלימודים.
המסלול החדש מצטרף למסלולים הוותיקים במשחק ובעיצוב במה, שגם הם משלבים תארים ראשונים ושניים. לדברי זילברג, הקמת המסלול נולדה מתוך צורך ממשי בתכנית עם דגש גבוה יותר על שיעורים מעשיים, פרויקטים בימתיים ופרקטיקות של בימוי הלכה למעשה.
זילברג עצמה, בוגרת החוג לאמנות התיאטרון באוניברסיטת תל אביב, סיימה תואר ראשון בקולנוע במסלול תסריטאות ותואר שני בבימוי תיאטרון. "לאחר שלמדתי תסריטאות, הבנתי שזה מקצוע קצת בודד עבורי", היא מספרת. "עבדתי כקופירייטרית במשרדי פרסום במשך כשנתיים־שלוש, ואז הבנתי שאני רוצה להיות במאית תיאטרון. עברתי לתחום, והתחלתי לביים כבר במהלך לימודי התואר השני."
היום, כמרצה וכראש המסלול, היא מביאה איתה את אותה תחושת שליחות שמניעה אותה מאז. "אני תמיד אומרת לסטודנטים שלי," היא מוסיפה, "שהיתרון שלהם כבמאים הוא שהם האנשים הכי בקיאים בחדר – הם אלו שמחברים בין כל הידע, הרעיונות וההשראות, ויוצרים מהם עולם חדש על הבמה".
מהו הביקוש ללימודי בימוי תיאטרון כיום?
זילברג אומרת שהביקוש ללימודי בימוי תיאטרון עדיין חי וקיים, למרות שזו אמנות שמספידים אותה כבר שנים. "תיאטרון הוא אמנות שאין לה תחליף. כשהוא טוב, הוא יכול לגעת בלב ולהיחקק בזיכרון", היא אומרת. "הסטודנטים שמגיעים עם תשוקה ויצירתיות מחדשים ועושים דברים חדשים בכל פעם מחדש, וזה מרגש".
הדגש החברתי במסלול החדש
"הסטודנטים והסטודנטיות יתנסו בתיאטרון דוקומנטרי המבוסס על ראיונות וטקסטים של פרוטוקולים, בפרויקטים קהילתיים עם אוכלוסיות בסיכון, ובתיאטרון ילדים", מספרת זילברג. "בנוסף, נעסוק בדרמטורגיה, תחום שהחשיבות שלו עולה בשנים האחרונות בתיאטרון הישראלי".
יזמות והפקה
במסלול ניתן גם דגש על הכשרה ביזמות והפקה, תחום קריטי לבמאים מתחילים. "בתור במאים מתחילים, אתם כמו סטארט־אפיסטים", אומרת זילברג. "כדי להוציא לפועל את החזון שלכם, חשוב ללמוד איך להפיק ולהיות יזמים".
המשמעות של לימודי בימוי באקדמיה
"הלימודים באקדמיה מעניקים לבמאים רוחב אופקים וידע רחב, כולל קורסים בתולדות האמנות והקולנוע שתורמים לעומק היצירה. באקדמיה ניתנת גם תשתית עיונית עמוקה שמאפשרת להבין את אמנות התיאטרון וההיסטוריה שלה, וזהו יתרון משמעותי למי שמבקש לעסוק ביצירה".

מתוך ההצגה ד"ר פאוסטוס, בימוי: יוחי הקר. תיאטרון האוניברסיטה

