עבר שחור עתיד ורוד

החזון ההומוסקסואלי של גל אוחובסקי ואיתן פוקס בסרטם "ללכת על המים"
מאת: קובי ניב
עיצוב העטיפה: זהבה טפר
נ.ב. ספרים בהשתתפות קרן הקולנוע הישראלי
2011

החוקר.ת מאחורי המחקר

״סרטים הפותחים במוות, בדרך כלל סופם מוות. אבל מה משמעותו של המוות המסוים הזה הפותח את הסרט "ללכת על המים", שבו גבר הורג גבר על ידי החדרת רעל לישבנו באמצעות מזרק, באופן המדמה יחסים הומוסקסואלים? ״האם בעיני יוצרי הסרט הומוסקסואליות הינה חטא כה חמור, הראוי לעונש מוות - אם לא מוות ממשי, אזי לפחות מטאפורי, בקולנוע? או שמא לוקים היוצרים בהומופוביה, שביטויה שנאת מוות לכל הומו, בוודאי זה הפיקטיבי־קולנועי? ״הייתכן שיוצרי "ללכת על המים", התסריטאי גל אוחובסקי והבמאי איתן פוקס, הומואים מוצהרים וגלויים, נגועים בהומופוביה עצמית?״

 

בשאלות אלה פותח הספר "עבר שחור, עתיד ורוד" דיון מרתק ומפתיע בתכנים הגלויים ובמסרים הסמויים של הסרט ללכת על המים. סיפורו הכמו-ניסי של הסרט, שבו הופך סוכן מוסד, גבר־גבר סטרייט ישראלי (ליאור אשכנזי), תחת הדרכתו של הומוסקסואל גרמני טוב ומיטיב דמוי־ישו, נכדו של רוצח נאצי, מרוצח מקצועי אטום־רגש לשוחר־שלום מזיל־דמעות, זוכה כאן לניתוח מעמיק, מעורר־מחשבה ומשעשע. שלב אחר שלב, סצינה אחר סצינה, חושף המחבר את כשלי הסרט כיצירה קולנועית ואת השקפת העולם הבעייתית, בלשון המעטה, העומדת בבסיסו.

 

קובי ניב הוא תסריטאי, סאטיריקן, סופר ומרצה בכיר לקולנוע בחוג לקולנוע ולטלוויזיה באוניברסיטת תל־אביב, במכללת אחווה ובמחלקה לתקשורת בשלוחת אילת של אוניברסיטת בן־גוריון בנגב. בין ספריו הקודמים: תסריטאות - המדריך השלם לכתיבת תסריט; על מה הסרט הזה?; החיים יפים, אבל לא ליהודים.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>