אודות לימודי תעודה באוצרות ובמוזיאולוגיה

לימודי תעודה באוצרות ובמוזיאולוגיה בפקולטה לאמנויות של אוניברסיטת תל-אביב נוסדו בשנת 1984 ע"י פרופ' מרדכי עומר ז"ל, שעמד בראשם עד לפטירתו בשנת 2011. לימודים אלה מהווים את המסגרת האקדמית הראשונה והוותיקה בארץ להוראת האוצרות והמוזיאולוגיה.

עד היום העמידה התכנית שישה עשר מחזורי בוגרים, המאיישים קשת רחבה של תפקידים במוזיאונים השונים ברחבי הארץ ורבים מהם אף נושאים בעמדות מפתח.

מטרת התוכנית להוציא מן הכח אל הפועל את הנאמר בחוק המוזיאונים, שנתקבל בכנסת בשנת תשמ"ג - 1983, המחייבם להעסיק אנשי צוות שרכשו השכלה מוכרת בתחום האוצרות והמוזיאולוגיה, שיהיו אחראים על ניהול האוספים, הפקת התערוכות והפעילויות הנלוות אליהן.

התכנית מוכרת על-ידי משרד התרבות והספורט, מינהל התרבות, המחלקה למוזיאונים ולאמנות פלסטית.

במהלך הלימודים מקיפה התכנית נושאים מהבטי האוצרות והמוזיאולוגיה השונים הכרוכים זה בזה, והוראתם מתפרשת על פני הסמסטרים השונים: התערוכה, האוסף, היסטוריה ואדריכלות של מוזיאונים, מחקר וכתיבה, מינהל וכח אדם, חינוך ומוזיאון, הפרוגרמה, התמחויות, ימי סיור ועבודה מעשית בשטח.

הלימודים כוללים שיעורים ותרגילים עיוניים ומעשיים וכמו-כן סיורים במוזיאונים, ומקיפים את כל התחומים התיאורטיים והפרקטיים של הוראת האוצרות והמוזיאולוגיה. ניתן ליישמם במוזיאונים העוסקים בכל מגוון תחומי התרבות והמדע השונים כגון אמנות, ארכיאולוגיה, היסטוריה, יודאיקה, מדעים מדויקים ומדעי החיים.

מטרת התכנית להקנות ידע מקצועי ולהכשיר אוצרים לעבודה במוזיאונים, וכמו-כן להוסיף נדבך להשכלתם של אלה שכבר נמנים עם צוותי המוזיאונים ולפתח את כישוריהם המקצועיים.

Developed by