עידן רבי-המרצחים והקולנוע הקמבודי החדש

מפגש שני במסגרת הקולוקוויום המחלקתי לסמסטר ב' | פרופ' רעיה מורג, האוניברסיטה העברית

 

01 ביולי 2024, 18:15 
https://tau-ac-il.zoom.us/j/89618077752 
ללא תשלום
עידן רבי-המרצחים והקולנוע הקמבודי החדש

 

תקציר ההרצאה:

מאז ראשית המאה ה-21 מתפתח קולנוע פוסט-ג'נוסייד ייחודי המתמקד ברוצחים ולא בניצולים, ומסייע להגדיר את המעבר לעידן המרצחים. למרות ריבוי הסרטים הללו ברחבי העולם, הקולנוע הקמבודי מוביל בהבנת עמדות הסובייקט הקשורות בג'נוסייד, במיוחד בעמדת הרוצח. הקולנוע הדוקומנטרי הקמבודי תובע בחינה מחודשת של פרדיגמת עידן העדות, שצמחה בשנות ה-90', התבססה בעיקר על השואה, והייתה במהותה אירופוצנטרית. 
רצח כרבע מאוכלוסיית העם הקמבודי בשנים 1975–1979 על ידי הקמר רוג' בראשות פול פוט נחשב לג'נוסייד עצמי. מי שהוגדר על ידי הקמר רוג' כאויב היה בן אותה קהילה מדומיינת, מחובר בטבורו לאותם אבות קדמונים, שותף לאותו מוצא אתני, דובר אותה שפה ומקיים אותם פולחני דת.

לאחר נפילת המשטר, הרוצחים המשיכו לגור לצד הניצולים בכפרים. הקולנוע הדוקומנטרי הקמבודי מתעד את החיפוש אחר הרוצחים ברחבי קמבודיה ומציג עימות ישיר, פנים מול פנים, בין הניצולים – שהם על פי רוב גם הבמאי או הבמאית – לבין הרוצחים, שהם שכנים או בני משפחה. עימות זה מכונן שלב חדש בייצוג ג'נוסייד לאחר השואה. 

ארבעים שנה לאחר שהמשטר אסר על כל עיסוק בתקופת שלטון האימים, הקולנוע הקמבודי מציג את האמת לגבי הקמר רוג' בנחישות ובאומץ. הסרטים הדוקומנטריים, שרובם אוטוביוגרפיים, שוברים שתיקה ומטפלים בנושאים שנחשבים לטאבו בקמבודיה של היום, כגון שיתוף פעולה משפחתי עם הקמר רוג', נישואים כפויים ואונס.

 

 

על המרצה: פרופ' רעיה מורג 

רעיה מורג היא פרופ' מן המניין, מרצה וחוקרת קולנוע ותרבות ויזואלית במחלקה לתקשורת ועיתונאות באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקריה עוסקים ביחסים בין קולנוע לבין טראומה ואתיקה בהקשרים של מלחמה, טרור וטבח-עם.

היא מייסדת פרדיגמת טראומת הכובש וממכונני השיח המחקרי החדש בלימודי טראומה הממצב במרכז את דמות הכובש/המרצח. מורג כתבה עשרות מאמרים בכתבי עת מובילים בתחומם בעולם ופרסמה מספר ספרים. משנת 2008, מורג כותבת את הטור "בית קולנוע" במוסף "תרבות וספרות" של "הארץ".

 

היא מחברת הספרים:

סרטים עולמיים: מחשבות על קולנוע בלתי נראה (רסלינג, 2022)
 Perpetrator Cinema: Confronting Genocide in Cambodian Documentary (Columbia University Press, 2020)

 

טראומת הכובש, הקולנוע, האינתיפאדה (רסלינג, 2017)
 Waltzing with Bashir: Perpetrator Trauma and Cinema (I.B. Tauris, 2013)

 

הגבר המובס: קולנוע טראומה מלחמה (הוצאת מכון קבנר ורסלינג, 2011)
 Defeated Masculinity: Post-Traumatic Cinema in the Aftermath of War (Peter Lang, 2009)
 
 

לינק לזום: https://tau-ac-il.zoom.us/j/89618077752

יום שני, ה-17.7.2024

18:15-19:45

 

אוצר: ד״ר אוהד לנדסמן

עוזרת הוראה: גב׳ רותם זודמן

 

 

כרזת ההרצאה

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>