הרצאה: "אילן היוחסין של חזיתות בנייני המגורים בתל אביב".

11 באפריל 2019, 10:00
בניין קיקואין חדר 2
הרצאה: "אילן היוחסין של חזיתות בנייני המגורים בתל אביב".

ביום חמישי הבא, 11.4.19 תרצה הדוקטורנטית אדר' ענת גולדמן מביה"ס בנושא: "אילן היוחסין של חזיתות בנייני המגורים בתל אביב".

תקציר ההרצאה: אילן היוחסין של חזיתות בנייני המגורים בתל אביב

סביבה עירונית נוצרת ברובה המכריע על ידי מספר רב של אנשים, חלקם אנשי מקצוע וחלקם לא, בתהליך עיצוב מתמשך ובלתי פוסק שבו הנוף הבנוי משתנה כל העת.

מהלך היווצרות פני העיר וההשתנות המתמדת שלה, נובע מתוך מערכת מסועפת של קשרי גומלין בין רכיבי תרבות, הקשורה בתהליכים פוליטיים וכלכליים ובהתפתחויות טכנולוגיות. למרות זאת, ואולי דווקא בשל כך, העיר מגבשת מראה טיפוסי, המייחד אותה מערים שונות ומובחן גם בזמן.

הרצאה זו מבקשת למקד את הדינמיקה של היווצרות פנים אופייניות לַמראֵה העירוני המקומי- כפי שהיא מתבטאת בחזיתות בנייני מגורים משותפים. מקרה הבוחן שיוצג בהרצאה הוא רקמת מרכז העיר תל-אביב ותהליך התפתחותה במהלך כמעט 100 שנות תיעוד ארכיוני.

ההרצאה מציגה עיקרי מחקר תיעודי המתמצת את טיפוסי חזיתות הבניינים האופייניים לעיר לכדי 'אילן יוחסין' גנאלוגי- ראשית באמצעות הצגת החזיתות 'המייסדות', שנבנו בעשורים המוקדמים להקמת העיר, ובהמשך, באופן שבו התפתחו טיפוסי החזיתות במהלך של אבולוציה תרבותית. בעוד שחלק מטיפוסי החזיתות ממשיכות לאפיין גם כיום את הבנייה העכשווית בעיר, חלק אחר עבר שינויים והתאמות ויצר בכך טיפולוגיה חדשה, ואילו חלק נוסף לא צלח את השינויים השונים ונעלם מהנוף הבנוי העכשווי.

על אף שמרבית הבניינים שנסקרו הם בנייני יומיום (ומרביתם לא מצויים ברשימת הבניינים לשימור), קיבוצם יחד לכדי רקמה עירונית מובחנת הוא בעל חשיבות תרבותית ולפיכך גם שימורית: תהליכי שינוי ועדכון תמידיים מארגנים את מרכז העיר מחדש באופן תדיר. ועל אף שמרכז העיר נבנה כמעט במלואו עד סוף שנות ה-1960, קרוב ל-40% מהבניינים שנסקרו השתנו מאז משמעותית (באמצעות תחלופת בניינים או תוספות בנייה). תמורות אלו משנות את תמהיל טיפוסי החזיתות ועשויות אף להחליפו כליל במרוצת הזמן.

בסך הכל יוצגו בהרצאה שמונה טיפוסי חזיתות בניינים- שיחדיו מבטאים את תמונת הנוף העירוני התל-אביבי האופיינית, ולחוד מבטאים כל אחד בנפרד תקופה מסוימת בחיי העיר.

אודות המרצה:

ענת גולדמן היא אדריכלית בהשכלתה ובעלת תואר שני (בהצטיינות יתרה) מהחוג לגאוגרפיה וסביבת האדם בתל-אביב.

כיום מרצה בביה"ס לאדריכלות בתל-אביב בנושאי תכנון עירוני ומלמדת גם סטודיו מורכב בשנים ג'- ד'.

בימים אלו מסיימת את כתיבת עבודת הדוקטורט בביה"ס לאדריכלות ע"ש עזריאלי באוניברסיטת תל-אביב (בהנחיה משותפת של פרופ' יובל פורטוגלי וד"ר אדר' אפרת בלומנפלד-ליברטל), שכותרתה: "דפוסי השינוי המורפולוגיים של תבניות הבנייה בתל-אביב", הבוחנת את תהליכי השינוי העירוניים וביטויָם בחזיתות בנייני המגורים המשותפים בליבה העירונית ב(כמעט) מאה השנים האחרונות.

הקולוקוויום מתקיים בימי חמישי בשעות 10-12 בקיקואין 2.

כולכם מוזמנים!!