הרצאת הקולוקוויום: מיפוי קהילה היסטורית בכלים עכשוויים

רותי קפלן

החוג להיסטוריה של עם ישראל, אוניברסיטת חיפה

07 בנובמבר 2022, 14:00 
 
מיפוי קהילה היסטורית בכלים עכשוויים

קולוקוויום

סמסטר א' תשפ"ג

ימי שני 14-16

מכסיקו 206א

 

 

7.11.22

 

 

רותי קפלן

החוג להיסטוריה של עם ישראל, אוניברסיטת חיפה

 

 

מיפוי קהילה היסטורית בכלים עכשוויים –

בחינת המרחב העירוני של הקהילה היהודית בלודז', פולין (1919-1939)

 

קונזן, אבי המורפולוגיה העירונית, טען כי מקום מושפע מאופייה וחיי היומיום של הקהילה השוכנת בו. העיר משקפת את הדרישות, השאיפות, הרעיונות והאישיות של החברה המקומית שלה .(Conzen, 1981) העיר היא ארכיון ולכן תצורות עירוניות מציעות בחינה של שגרה יומיומית, ויתרה מכך, של התפתחות החברה העירונית לאורך ההיסטוריה (Malfroy 2004), לכן, "הבנה טובה יותר של היחס בין חברה ומרחב יכולה לשפוך אור על תופעות עירוניות מהותיות אשר באופן רגיל נתפשות כתוצרי לוואי של מבנים חברתיים" (Vaughan, 2018).

בהמשך לדברים אלו ובעקבות כניסת המפנה המרחבי לתחום מדעי היהדות, כמו גם טענתו של יואכים שלור כי "יהודים הם עם עירוני יוצא מן הכלל" (Schlör, 2008) ההרצאה תעסוק בשאלה כיצד מאה שנים של התיישבות יהודית בלודז', עיר תעשייה פולנית, השפיעה על דרך החיים היהודית בעיר מחד, ומאידך, על הנוף העירוני? ההרצאה תסקור את היסטוריית ההתיישבות היהודית בעיר למן המאה ה-19 ועד לפרוץ מלחמת העולם השנייה תוך הצגת מתודולוגיות העוסקות באנליזה מרחבית של הקהילה. מעבר לבחינה מרחבית פורמלית, יוצגו מתודולוגיות העוסקות בחיפוש ואנליזה של תפישת המרחב העירוני הפולני של תושבי העיר היהודים.

ההרצאה מחולקת לשני חלקים, חלקה הראשון יעסוק בסקירה ובחינה של היסטוריית ההתיישבות היהודית בלודז' בהתבססות על מפות העיר, זאת עד לתקופת מלחמת העולם הראשונה. חלקה השני של ההרצאה יתמקד בתחום העיסוק של עבודת הדוקטורט, בניית מפות חברתיות בהסתמך על חומרי ארכיון. חומרי הארכיון נוגעים בעיקר למעמד הביניים היהודי בעיר, ובכך שופכים אור על חלק מהקהילה היהודית שלא נחקר רבות בעבר. בחינת ההתנהלות המרחבית של מעמד הביניים היהודי מאפשרת הסתכלות רחבה יותר על הקהילה היהודית, כזו היוצאת מתחומי האזור היהודי המוכר. ההרצאה תעסוק גם בקשיים אשר עלו תוך כדי העבודה עם חומרי הארכיון, הן בפן המתודולוגי והן בפן המחקרי.

מסקנות אשר עלו עד כה מן המחקר מראות כי מעמד הביניים היהודי היווה חלק נכבד ממעמד הביניים של העיר לודז' וכי לאורך השנים, לאחר גטואיזציה מחוץ ומפנים, אנשיו התפזרו לאזורים רחבים בעיר התעשייתית. עם זאת, לאורך כל שנות התיישבות היהודים בעיר, נשארה ליבה אשר רכזה רבים מתושבי העיר היהודים, גם אם ליבה זו הלכה והתרחקה מן האזור היהודי הראשוני בעיר לכיוון מרכז העיר. כמו כן, מחד, תופעות עירוניות היסטוריות, כלכליות וחברתיות השפיעו על ההתיישבות היהודית בעיר, בבחירת מיקום מוסדות הקהילה והתיישבות יהודית, מאידך, לאורך השנים, נוכחות יהודית בעיר בלטה הן בעיני תושביה היהודים והן בעיני אחרים.

 

רותי קפלן היא אדריכלית וסטודנטית לתואר שלישי בחוג לתולדות עם ישראל באוניברסיטת חיפה, בהנחיית פרופ' מרקוס זילבר, פרופ' לורה ווהן מיוניברסיטי קולג' לונדון (UCL) ופרופ' אייבור סמואלס מאוניברסיטת בירמינגהם. מחקרה משלב בין מחקר עירוני ולימודי יהדות תוך התמקדות במרחב היהודי בלודז', פולין, בתקופת בין המלחמות. היא בוחנת את היקפו והתפתחותו של אזור ההתיישבות של יהודים ממעמד הביניים לצד ביטוי היהדות בנוף העירוני. רותי משתמשת במגוון עשיר של מקורות ארכיון מרחביים, ובהיותה חברה במעבדת אליהו באוניברסיטת חיפה, היא מאמצת מתודולוגיות מתחום מדעי הרוח הדיגיטליים ההולך ומתפתח וממירה נתוני עתק (big data) למפות בעזרת מערכות מידע גיאוגרפיות (GIS). רותי מקווה לשפוך אור על חלק מהקהילה היהודית שלא נחקר לעומק ועל דרכים שונות של התיישבות יהודית. מחקרה עשוי לתרום גם למחקר גנאלוגי.

 

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>