הרצאת הקולוקוויום - 'גבול לפניך': שלטים, שמות ואינטרפלציה בנוף הכבישגבול של כביש 90

18 במאי 2023, 12:00 
 
גבול לפניך

קולוקוויום

סמסטר ב' תשפ"ג

ימי חמישי 12-14
בניין ווב 101

 

 

18.05.23 בשעה 12:00

 

אדריכלית נוף ד"ר אפרת הילדסהיים

ביה"ס לאדריכלות, אונ' תל אביב

 

 

'גבול לפניך':

שלטים, שמות ואינטרפלציה בנוף הכבישגבול של כביש 90

 

שלטים הם הצבה של טקסט בנוף. הגנים הבוטניים שבישרו את תחילת השיטה המדעית למיון וקטלוג מינים, סימנו גם מהלך של משטור הטבע והצמחיה, ושלטים נעשו לחלק מהמופע הנופי של הגן עם הופעתו של הגן הבוטני (Hortus Botanicus) בשלהי ימי הביניים. נקודת המוצא לדיון הביקורתי בנוף הכבישגבול היא הפואטיקה של הגן כמרחב מנוהל וממושמע. בהתאם, הפרקטיקה של השילוט כמופע של טקסט בגן, בפארק, או במרחב הפתוח, חושפת את האופן בו מרחבים ומופעים נופיים – מעוצבים יותר או פחות – מנוהלים וממושטרים, אינה מותירה ספק בנוגע לאשליית הטבע כפיטורסקי ונשגב ובתוך כך חושפת גם את ההבניות אליהן כפוף המבקר.

 

ההרצאה תעסוק במכניזם של מערכי השלטים בנוף של כביש 90 כמנגנון נופי אינטרפלטיבי להבניית תודעת גבול וזהות לאומית וכאמצעי לניהול ושליטה מרחב הגבול. המושג נוף כבישגבול (Borderoadscape) מבקש להצביע על הזיקה המשולשת שבין הכביש הגבול והנוף, ועל האופן שבו הם פועלים ליצירת מקום ומרחב תנועה שלם. בבסיס הדיון עומדות השאלה האונטולוגית 'מהו נוף' וכיצד הוא פועל כסוכן תרבות, והתפיסה ביקורתית לפיה נוף פועל כמנגנון אידאולוגי, ובמנעד שבין הנוף המתוכנן לבין הנוף הנדמה כטבעי.

 

ההרצאה תדון בשלוש תמות של שילוט בהסתמך על תפיסת הנוף הביקורתית של וו.ג'.ט. מיטשל (Mitchell 2002), על רעיון האינטרפלציה של אלתוסר אודות המנגנונים האידאולוגיים להבנית סובייקט (Althusser 1971), ובהקשר הפרדיגמה החדשה של המוביליות (Cresswell and Merriman 2011). שלושת התמות הן: השילוט בין הבנאלי לדחוף ובין המקומי ללאומי; טריטוריאליות וריבונות; והדיאלקטיקה הצבאית-אזרחית בנוף. הדיון יצביע על שילוט כמערך של פרקטיקות שפועל כמנגנון להבניית תודעה וזהות לאומית קולקטיבית באמצעות ניהול ומימוש טריטוריה וריבונות, מיתיפיקציה של המרחב, ועל שיום ושימוש בשפה שבין היומיומי לביטחוני להעצמת כל אלו. המובנות-מאליהם של השלטים בנוף, ממש כמו הנוף עצמו, היא המבססת את המהלך האינטרפלטיבי.

 

References: Althusser L. (1971), Ideology, and Ideological State Apparatuses (Notes towards an investigation), Lenin and Philosophy and Other Essays, New Left Books, London; Cresswell, T., and P. Merriman. 2011. Geographies of Mobilities: Practices, Places and Subjects. Surrey: Ashgate; Mitchell W.J.T. (2002), Introduction, in Mitchell W.J.T. (ed.), Landscape and Power, University of Chicago Press, Chicago, London

 

ד"ר אפרת הילדסהיים היא אדריכלית נוף תיאורטיקנית של נוף ומרצה בביה"ס לאדריכלות ע"ש דויד עזריאלי, אוניברסיטת תל אביב, ובמסלול לאדריכלות נוף, הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. לאחר מספר שנים בפרקטיקה פנתה אפרת לאמנות לתיאוריה ולמחקר. היא בוגרת תכנית לימודי ההמשך לאמנים צעירים בבצלאל, ובעלת תואר שני מבית הספר 'פורטר' ללימודי הסביבה והפקולטה לאמנויות באוניברסיטת תל-אביב. הדוקטורט שלה מבית הספר לאדריכלות ע"ש עזריאלי באוניברסיטת תל אביב עסק בהיבטים ביקורתיים בנוף כבישגבול של כביש 90, בהנחיית פרופ' אדר' ערן נוימן. אפרת הייתה עמיתת מחקר בארכיון עזריאלי לאדריכלות במוזיאון תל אביב ולאחרונה סיימה פוסט דוקטורט שני בפקולטה לאדריכלות ובינוי ערים בטכניון ובמימון הקרן הלאומית למדע. אפרת חוקרת נוף כבישים ואדריכלות נוף בישראל ועוסקת במחקר אינטרדיסציפלינרי הקושר פרשנות וביקורת נוף, אמנות, ותיאוריות ביקורתיות.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>