הרצאת הקולוקוויום: על גגות תל אביב , אדר' אושר לפיד

29 במרץ 2023, 20:00 
 
על גגות תל אביב

קולוקוויום

סמסטר ב' תשפ"ג

 

הרצאה מקוונת

 

29.3.23 בשעה 20:00 דרך ה- zoom

 

אדר' אושר לפיד

ביה"ס לאדריכלות

 

על גגות תל אביב

 

הגג, או "החזית החמישית", היה חלק מהסביבה הבנויה שלנו, מאז המחסה הראשון שבנה לעצמו האדם. בעוד שתפקידיו הבסיסיים של הגג קשורים להגנה על היושבים תחתיו מפגעי מזג האוויר והטבע, לאורך ההיסטוריה ובמגוון תרבויות, ידעו לנצל את שטחו של הגג לשימושים נוספים.

 

בשנים האחרונות ערים רבות מגלות מחדש את שטחם של הגגות ומבינות כי ניתן לנצל אותו למגוון רחב של שימושים בתוך המרחב העירוני הצפוף, כאשר המגמה העולמית הפופולרית ביותר בכל הקשור לניצול שטח הגגות הינה הגגות הירוקים. לגגות התל אביבים יש לכאורה את כל התנאים כדי להוות מפלס חיים נוסף ורב שימושים בעיר: מרבית הבניינים נבנו עם גג שטוח המאפשר פעילות נרחבת ומזג האוויר הנוח ברוב השנה מאפשר פעילות בחוץ. עם זאת, מרחב הגגות התל אביבי טרם מימש את הפוטנציאל הגלום בו. הצצה ליתרונותיהם של גגות העיר קיבלו תושבי תל אביב לראשונה בתקופת סגר הקורונה הראשון (מרץ-אפריל 2020), אלו נוצלו גם בהמשך, עם הסגרים הבאים, ועד היום.

 

מטרת המחקר הנוכחי היא לבחון האם קיימים דפוסים ניתנים לזיהוי של השימוש בגגות העיר, ואם כן – כיצד ניתן לאפיין אותם? לשם כך, המחקר ממפה את מרחב גגות מבני המגורים המשותפים בעיר על ידי שימוש בכלי ניתוח דיגיטליים ויזואליים. בהרצאה אציג את התוצאות ואת המסקנות שהתקבלו מניתוח המידע שנאסף מכ-300 גגות מ-6 שכונות ברחבי העיר, בדגש על ההבדלים בדפוסי השימוש בגגות השכונות השונות שנבדקו ובעיקר בין השכונות הצפוניות לשכונות הדרומיות. בנוסף אציג את המתאמים החיובים והשליליים שנמצאו בין פרמטרים מורפולוגיים בלתי תלויים (גובה המבנה, נוכחות דודי שמש, ועוד) לשימושים הנצפים שזוהו בגגות כמו גם את  הגורמים המשפיעים ביותר על עצם השימוש בגגות ועל אופן השימוש בהם. זאת– מתוך הנחת הבסיס כי העיר הינה מערכת מורכבת וגגות מבני המגורים בה הינם רכיבים במערכת העירונית. אלו מושפעים ממגוון כוחות (פוליטיים, הנדסיים, טכנולוגיים, חברתיים ועוד) אשר קיומם מוביל לסדרים עירוניים. בהמשך לכך, אנסה להצביע על משתני הסדר השולטים בתהליכי היווצרות דפוסים של שימושים בגגות מבני המגורים בתל אביב.

 

חשיבות המחקר הינה בפיתוח הבנה רחבה (שאינה קיימת כיום) של השימושים הקיימים במרחב הגגות התל אביבי ובחשיפת הגורמים המעודדים שימושים אלו וכן את הפוטנציאל הגלום בגגות העיר לשימושים שונים. בהמשך, הבנה זו יכולה לתרום לפיתוח כלים תכנוניים שייטיבו עם תושבי העיר ולגיבוש מדיניות שתעודד את הדיירים לממש את שטח ההפקר הזה בדרכים שיטיבו כמה שיותר עם כל תושבי העיר.

 

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>