הרצאת הקולוקוויום : מגורים ודאגה

11 במאי 2023, 12:00 
 
מגורים ודאגה

קולוקוויום

סמסטר ב' תשפ"ג

ימי חמישי 12-14
בניין ווב 101

 

 

11.05.23 בשעה 12:00

 

ד"ר אדר' שלי כהן

ביה"ס לאדריכלות, אונ' תל אביב

 

 

מגורים ודאגה

 

ההרצאה תבחן את מקומה של הדאגה בתחום האדריכלות, תוך כדי התבססות על תפישה מוסרית פמיניסטית מן העשורים האחרונים, "האתיקה של הדאגה" ((ethics of care, שמציבה את האכפתיות ואת הקרבה לזולת במרכז הדיון האתי. בעוד שאתיקה של צדק ניסחה כללי חיים מוסריים ומופשטים, האתיקה של הדאגה מדגישה מערכות יחסים בין אנשים בתנאי חיים מסוימים ומובילה לחקירת הדרכים בהן האדריכלות עשויה להיענות לצרכי קבוצות אוכלוסייה פגיעות. המונח"care"  מתורגם למונחים נוספים בעברית, ביניהם טיפול, אכפתיות, חמלה ונדיבות. למושגים אלו, משותף יסוד רגשי והם נשמעים יותר ויותר בשיח התכנון במערב, כתגובה למשברי בריאות ואקלים עולמיים.

בספר "אדריכלות ודאגה", כהן שואלת את מאפייני מושג הדאגה שפיתחה התיאורטיקנית ג'ואן טרונטו (Tronto 1993), מתחומי המגדר ומדעי המדינה לתחום האדריכלות. הספר בוחן את מניעי האדריכלים בתכנון יוזמות אדריכליות למען קבוצות אוכלוסייה מוחלשות, במענה על צורכי תכנון שהרשויות והשוק אינם ממלאים. יוזמות אלו הן ביטוי לגישה חברתית לאדריכלות שמתפתחת לאחר עשורים של מדיניות כלכלית ניאו-ליברלית בהם אדריכלים שירתו בעיקר את כוחות השוק ואת הקבוצות החזקות בחברה. כדי לעמוד על זיקתו של העיצוב האדריכלי של הפרויקטים למשתמשים פגיעים, פותח בספר המונח "אדריכלות תלוית משתמש".  

        בעוד שבראשיתה של מגמה חברתית זו, הדאגה מקורה באקטיביזם של אדריכלים  בודדים שמצטרפים ליוזמה נקודתית של קהילות וארגוני חברה אזרחית, מחקר ההמשך שיוצג בהרצאה ישאל האם הדאגה עשויה להוביל מדיניות דיור. ההרצאה תתאר הזדמנות לדאגה בפרויקטים לדיור בהישג יד, שנבנים למטרות רווח על ידי חברות בניה מן המגזר הפרטי ומשלבים דיירים מבוססים עם דיירים חסרי דירה ותנתח צורת מגורים חדשה יחסית מן העשורים האחרונים, של זקנים עם מטפלים. מגורים בעת זקנה מאפשרים טיפול שאינו רק עמדה אתית כלפי האחר, אלא הוא עבודה קשה, יומיומית, המתרחשת במרחב הפרטי בעיקר בשכונות מגורים ותיקות בעיר. הסוכנות המוסרית באדריכלות זו עוברת מן האדריכלים שתכננו מבני דירות עבור משפחות עם ילדים, לזקנים המשתמשים במרחב באופן חדש כמרחב לטיפול ביתי.

ד"ר שלי כהן היא אדריכלית, אוצרת וחוקרת היבטים חברתיים של המרחב בישראל ומלמדת בביה"ס לאדריכלות ע"ש עזריאלי באוניברסיטת תל-אביב. סדרת התערוכות "מקומי" שאצרה עם שותפים בגלריה בבית האדריכל הייתה בין הצמתים שבהם התפתח שיח ביקורתי חדש באדריכלות. כהן כתבה את הספר "אדריכלות ודאגה: אתיקה ואסתטיקה ביוזמות חברתיות באדריכלות" (רסלינג 2021) וערכה עם שותפים את הספרים והקטלוגים: "ארץ מקלט: התגוננות אזרחית בנויה" (הגלריה האוניברסיטאית לאמנויות ע"ש גניה שרייבר 2010); "צורות מגורים: אדריכלות וחברה בישראל" (חרגול ועם עובד 2007) ו"הפרדה: הפוליטיקה של המרחב בישראל" (חרגול ועם עובד 2007).

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>