הסכמי גג: תכנון מדינתי כעסקה ניאוליברלית - הרצאה במסגרת הקולוקוויום

תקציר ההרצאה:

הסכמי גג: תכנון מדינתי כעסקה ניאוליברלית

שרון אשל – תלמידה לתואר שלישי, החוג לגיאוגרפיה, אוניברסיטת בן גוריון בנגב

בעשור האחרון ממשלות רבות ברחבי העולם התאכזבו ממערכות התכנון המבוזרות, ובפרט מחוסר יכולתן לספק טובין ציבוריים דוגמת דיור בר השגה. מהלכי הריכוזיות שיזמו בתגובה לא היוו חזרה למודלים של תכנון ריכוזי-רציונלי שאפיינו את מדינת הרווחה הקיינסיאנית, אלא מדיניות יזמית בפיקוח מרכזי. בעקבות כך, שיטות תכנון שהיו אופייניות לעיר הניאוליברלית - כגון עסקאות תכנון - אומצו ברמה הלאומית, וחיזקו משטר היברידי של הפרטה והלאמה. – הפרמ"ה

משבר הדיור, שעלה לראש השיח הציבורי בישראל ב-2011, הוביל לאימוץ כלי מדיניות המבטאים משטר זה, אחת המרכזיים שבהם הוא "הסכם הגג" - הסכם בין הממשלה לרשויות המקומיות, שמטרתו להגדיל את היצע יחידות דיור במהירות. ראיונות עומק עם שחקני מפתח ביצירת הסכמי הגג ויישומם חושפים כי מדובר בגירסה מדינתית של עסקאות התכנון העירוני: גם אותה יזמה קואליציית צמיחה של יזמים, פוליטיקאים ועובדי מדינה, שכל אחד מהם מקדם את האינטרסים שלו, וגם היא מונעת על ידי ערך קרקע וכוחות שוק. המעבכ מקנה המידה העירוני לזה הארצי החליש את מעמד הרשויות המקומיות בהשוואה לזה של השלטון המרכזי, והגדיל את הפערים הקיימים ביניהן.

יום שני בין השעות 14-16 בבניין מכסיקו חדר 213.