השקת ספר במסגרת הקולוקוויום המחלקתי
המודרניים הראשונים: עלייתו של הקולנוע התיעודי האמנותי בישראל | ד"ר שמוליק דובדבני
השקת ספר חדש בסדרת טיש לקולנוע וטלוויזיה של ביה״ס בהוצאת עם עובד
"המודרניים הראשונים" בוחן את היצירה התיעודית הישראלית מאז ימי סרטי ההסברה של שנות החמישים עד עלייתו של קולנוע תיעודי מודרניסטי בשנות השישים והשבעים של המאה שעברה. קולנוע זה קרא תיגר על אופני ההבעה המוסדיים ועסק, בעיקר עם הקמתה של הטלוויזיה הישראלית, בסוגיות פוליטיות וחברתיות כמו אפליה לרעה על בסיס אתני ומעמדי, כיבוש, זנות וסמים ודיכוי פוליטי.
הספר מביא לראשונה דיון היסטורי, אסתטי ואתי בסרטים תיעודיים ישראליים מכוננים, שהקדימו מבחינות רבות את הקולנוע הישראלי המודרניסטי. הוא מנתח סרטים של דוד פרלוב, דוד גרינברג, אמיל (מילק) קנבל, מיכה שגריר ויכין הירש, וכן את עבודותיהם הראשונות בטלוויזיה של מוטי קירשנבאום, רם לוי, יהודה (ג'אד) נאמן, עמוס גיתאי, יגאל בורשטיין, אורי ברבש ואחרים. הקולנוע התיעודי המודרניסטי של התקופה מנכיח את הקול הנשי עם סרטיהן של הלגה קרנסטון־קלר, אסתר דר, רחל חלפי, מירה המרמש ויהודית (ג'ודי) לוץ – עשורים לפני שהתבסס קול זה בקולנוע העלילתי בישראל.
ההשקה במסגרת הקולוקוויום המחלקתי של ביה"ס תארח את פרופ' ירון בלוך, פרופ' רז יוסף, ד''ר בועז חגין, ד"ר אורלי לובין, ד"ר אוהד לנדסמן וד"ר שמוליק דובדבני. באירוע תתקיים הקרנה של הסרטים בית זקנים (דוד פרלוב, 1962) ושער הגיא (דוד גרינברג, 1965)..
המרצה: ד"ר שמוליק דובדבני
סיים דוקטורט בהצטיינות באוניברסיטת תל-אביב, ומזה שנים רבות הוא מלמד בביה"ס טיש לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב ובתוכנית הרב-תחומית באמנויות. כמו כן הוא מרצה בבית הספר לקולנוע ע"ש סם שפיגל בירושלים. תחומי התמחותו הם קולנוע ישראלי וקולנוע דוקומנטרי. ספרו גוף ראשון מצלמה שראה אור בשנת 2010 מספק מחקר מקיף, חלוצי בתחומו, בקולנוע הדוקומנטרי הישראלי. בין שאר עיסוקיו, ד"ר דובדבני משמש כמבקר הקולנוע של ynet, חבר בהנהלת פסטיבל דוקאביב, ולקטור בתחום הקולנוע בקרן רבינוביץ' לאמנויות ובקרן הקולנוע הישראלי.
המפגש יתקיים:
בבניין מכסיקו 213
יום שני, ה-4.3.24
18:15-19:45
אוצר: ד״ר אוהד לנדסמן
עוזרת הוראה: גב׳ רותם זודמן