כנס: יהיה בסדר!/?

חקר המשברים והשפעתם על התרבות, האמנות והאקדמיה בישראל

כנס "יהיה בסדר?/!"

 

ביום רביעי, 24 ביולי 2024, התקיים כנס בשם "יהיה בסדר?/! תרבות, אמנות ואקדמיה בזמן משבר", שאורגן על ידי הסטודנטיות נטע ניסים, הגר דן ויאנה סלבין מהחוג לתולדות האמנות. הכנס החל בדברי ברכה מאת ראש החוג, פרופ' תמר צ'ולקמן, אשר ליוותה את תהליך הקמת הכנס.

הכנס נפתח בהרצאתו של ד"ר גדעון עפרת, מרצה וחוקר אמנות ישראלית, אשר העלה את השאלה: כיצד עולם האמנות, המוזיאונים והאקדמיה קשורים זה בזה כיום?

 

המושב השני הוקדש לנושא "משברים מקומיים" וכלל הרצאות של סטודנטים ממגוון תחומים. חמוטל סדן, דוקטורנטית בבית הספר להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, הציגה את מחקרה על אמנות של מבקשי מקלט מאריתריאה בישראל. מירב לברון, סטודנטית לתואר שני במכללה האקדמית ספיר, דיברה על השפעת אירועי השבעה באוקטובר על המוזיקה הישראלית. עילי פירילאס, סטודנט לתואר שני בחוג לתולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב, הציג את עבודותיו של שוקה גלוטמן בהקשר למלחמה בקפריסין והסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

המושב השלישי הוקדש לנושא "משברים מן העבר", ובו שלוש סטודנטיות הציגו כיצד עולם האמנות הגיב לשלושה משברים מתקופות שונות. מיה אזרואל, סטודנטית לתואר שני בחוג להיסטוריה כללית, הציגה קריאה מחודשת לציור Officer and a Laughing Girl של יאן ורמיר לנוכח מלחמת הולנד-אנגליה הראשונה ב-1650. מיכל בן ארי, סטודנטית לתואר שני בחוג לתולדות האמנות, הציגה את "הפאנלים של הירושימה" מאת מארוקי אירי וטושי, שתיעדו את תוצאות הפצצה הגרעינית. אסתי קליין, סטודנטית לתואר שני בחוג לתולדות האמנות, הציעה קריאה מחודשת לפסלים בשער יום הדין האחרון בשווביש גמינד לנוכח המגיפה השחורה.

 

הכנס נחתם בהרצאות ודיון מרתק על הדרכים בהן מנהלי גלריות, מוזיאונים ואקדמיות בישראל מתמודדים עם תוצאות והשפעות המלחמה שפרצה מאז השבעה באוקטובר. בדיון השתתפו רז סמירה, אוצרת ראשית וסמנכ"לית של מוז"א- מוזיאון ארץ ישראל בתל אביב ויושבת ראש איגוד המוזיאונים ואיקום ישראל; סעיד אבו שקרה, אמן ומייסד המוזיאון לאמנות באום אל פחם; ושירה לפידות, ראש התכנית לתואר שני במחלקה לתרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר.