הגלריה האוניברסיטאית לאמנות ע"ש גניה שרייבר

הגלריה האוניברסיטאית לאמנות ע"ש גניה שרייבר
צלם: אלעד שריג

אודות

 

מי אנחנו?

 

הגלריה האוניברסיטאית ע"ש גניה שרייבר פעילה במשכנה הנוכחי מאז שנת 1988, ובשנים האחרונות התפתחה והפכה לחלק משמעותי מהמרקם האקדמי של האוניברסיטה. הגלריה מציגה פרויקטים בין-תחומיים חדשניים המשלבים תחומי ידע שונים ועוסקים בסוגיות מרכזיות לחיינו. כמרחב נטול אינטרסים מסחריים, הגלריה האוניברסיטאית חופשיה להעניק במה לאמנות עכשווית, מהפכנית וניסיונית. מטרת הגלריה להציג יצירות אמנות שיאתגרו את אופני החשיבה הקיימים שלנו ויזמינו יוצרים וחוקרים מדיסציפלינות שונות להבין את עשייתם מחדש באמצעות השיח האמנותי.

 

התערוכות המתחלפות המוצגות בגלריה משלבות יצירות של אמנים ואמניות מובילים בארץ ובעולם, שנוצרו מתוך דיאלוג משמעותי עם הקהילה המחקרית של האוניברסיטה. בהתאם לגישה זו, הוצגו בשנים האחרונות בגלריה התערוכות נימוסי שולחן (2018), קווי הגנה (2019), ו- Plan(e)t(2020). כל אחת מהתערוכות כוללת תכנית ציבורית ענפה המציעה לבאי הגלריה הדרכות, הרצאות, סדנאות, הקרנות סרטים והצגות תיאטרון, המתכתבים עם נושאי התערוכה.

 

הגלריה האוניברסיטאית משמשת גשר בין צורות מחשבה שונות המתקיימות זו לצד זו בקמפוס השוקק והגדול בישראל, והיא משרתת את קהל התלמידים והעובדים, כמו גם את הציבור כולו. הגלריה גם מהווה את מקום משכנם של לימודי האוצרות והמוזיאולוגיה באוניברסיטה, שמטרתם להכשיר את אוצרי העתיד ולספק תשתית עיונית, מחקרית, ומעשית לעבודה במוזיאונים, בגלריות ובמוסדות תרבות שונים. הפרויקטים המוצגים בגלריה בוחנים שאלות עכשוויות מתוך פרספקטיבה היסטורית וביקורתית, תוך שימוש בפרקטיקות של מעורבות חברתית ושיתופי פעולה קהילתיים. הקהל הרחב מוזמן לבקר בגלריה, ללא תשלום. עקבו אחרינו כאן:  כאן.

 

על המבנה:

 

באוניברסיטת תל אביב שוכנת הגלריה האוניברסיטאית הגדולה בארץ, בעלת שטח תצוגה בגודל 1000 מ״ר. הגלריה נבנתה על ידי אחד מגדולי האדריכלים בארץ, חתן פרס ישראל, דן איתן, בשיתוף עם 'סטודיו חיוטין', של זוג האדריכלים ברכה ומיכאל חיוטין. זהו חלל ציבורי, ללא מטרות רווח, הפתוח לקהל הרחב.

 

הבניין, המהווה פנינה ארכיטקטונית, תוכנן כך שינצל את התנאים המיוחדים של הטיפוגרפיה התלולה וישתלב בנוף הסביבה הקרובה ובו מבני הפקולטה לאמנויות הממוקמים בסמוך. בתכנון הגלריה משולב גן פסלים באופן אורגאני במבנה: קירות הגלריה הפונים על עבר הגן עשויים חלונות שקופים, היוצרים תחושה שחללי הגלריה המקורה והגן הפתוח מהווים רצף המשכי אחד. האדריכלות של איתן קושרת את הגלריה למבני אמנות נוספים אותם עיצב האדריכל: המבנה המקורי של מוזיאון תל אביב (בשיתוף עם יצחק ישר, 1964), בניין מקסיקו של הפקולטה לאמנויות באוניברסיטת תל אביב (בשיתוף יצחק ישר, 1967), ועוד. כמו מבנים אלו, גם הגלריה מתאפיינת בכניסה מרשימה ורחבת ידיים, והסתעפויות אדריכליות אשר יוצרות חציצה בין חללים באמצעות מעברים, פיתולים ומדרגות, תוך המנעות ממסדרונות ודלתות.

 

בשנת 2004 נחנך לצד הגלריה אגף חדש, יד מישל קיקואין, שנתרם ע"י גב' קלייר מאראטייה-קיקואין לזכר אביה, הצייר היהודי-צרפתי שהיה מבכירי ציירי אסכולת פריז. אגף זה כולל גלריות רחבות ידיים, אודיטוריום וכיתות סמינריוניות המשמשות את הפקולטה לאמנויות ואת קהילת האוניברסיטה.

 

היסטוריה:

 

הגלריה של אוניברסיטת תל אביב נוסדה לראשונה בשנת 1976 על ידי פרופ' מרדכי עומר ז"ל, שעמד בראשה מיום הקמתה ועד פטירתו ביוני 2011. התערוכות הראשונות הוצגו במבואה של בניין הפקולטה לאמנויות (בניין מקסיקו), ובשנת 1982 הוקצה לתצוגות הגלריה אולם תערוכות זמני בתחומי בניין מקסיקו. משכנה הנוכחי של הגלריה על שם גניה שרייבר, תרומת בנה בוריס שרייבר מצרפת ומארה"ב, נחנך ב-5 בדצמבר 1988. הגלריה ממוקמת בחזית קמפוס האוניברסיטה על יד שער 7, ומהווה את הצלע המזרחית של כיכר אנטין הפתוחה אל רח' חיים לבנון פינת רח' אלברט אינשטיין.

 

בתאריך 23 במאי 1990, במסגרת אירועי חבר הנאמנים של האוניברסיטה, נחנך לצד הגלריה גן הפסלים על שם לוי ופורטונה אשכנזי, תרומתה של בתם ג'וליה אשכנזי-מתתיה ז"ל מאיטליה, רעייתו של בנימינו מתתיה, יו"ר חבר הנאמנים הבינלאומי של מפעלות האמנות באוניברסיטת תל-אביב דאז. בגן הפסלים ממוקמים פסלים שנתרמו לאוניברסיטה על-ידי משפחת מתתיה, כגון הפסל "כנפי השלום" של קרלו זאולי והפסל "מדרגות שמש: מחווה לקפלר" של ג'ו פומודורו. כמו כן נמצא בגן הפסל "מפולת" של פייר ארמאן, תרומת רטו א-מרקה משוויץ, ופסלים נוספים שהושאלו לאוניברסיטת תל-אביב לאחר שהשתתפו בתערוכות שהתקיימו בגן הפסלים ובגלריה האוניברסיטאית.

 

לצד כל אלה נחנך ב-2004 אגף חדש, יד מישל קיקואין (Fondation Michel Kikoïne) שאבן הפינה שלו הונחה בעת מושב חבר הנאמנים בשנת 2001. האגף, לזכרו של הצייר היהודי-צרפתי שהיה מבכירי ציירי "אסכולת פריז", נתרם על ידי בת האמן, גברת קלייר מאראטייה-קיקואין יחד עם ארבעים מציוריו. מבחר מתחלף מציוריו של קיקואין, יחד עם מידע על האמן ועל האסכולה הפריזאית אליה השתייך, מוצג אורח קבע ביד מישל קיקואין. גב' מאראטייה העמידה בשעתו גם פרס שיועד לאמן ישראלי בתחום הציור, והוענק עד כה לאמנים: מאיה כהן לוי (2008), יהודה פורבוכראי (2009), רות דורית יעקובי (2010) ומאשה זוסמן (2013).

  

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>