עלינו

תרבויות תיאטרון בעולם מסכמות את שלבי התפתחותן באמצעות ספרים היוצאים מדי כמה שנים, מספרים את סיפורן ותורמים לעיבוי הזיכרון הקולקטיבי של אמנות התיאטרון. תרבות התיאטרון הישראלי היא צעירה ורק אירועי תיאטרון מועטים התקיימו בתולדות  התרבות היהודית. התיאטרון כאמנות וכתרבות ביידיש החל לפרוח רק באמצע המאה התשע עשרה, ובעברית רק בעשור השני למאה העשרים. למרות שנכתבו מאמרים ומחקרים על תקופות מסוימות בתולדות התיאטרון היהודי והישראלי, לא נעשה ניסיון להציג תמונה כוללת של תולדותיו. התיאטרון הישראלי נע בין זמנים ומקומות שונים, ובין צורות רבות ומגוונות. על מנת להכיר זוויות ראייה מגוונות ככל האפשר של התאטרון היהודי-עברי-ישראלי בחרנו לבנות אתר אינטרנטי נגיש לכל לחוקרים, מורים, אנשי מקצוע, תלמידי תיכון וסטודנטים, ולקהל הרחב המתעניין באמנות זו ובצמיחת התרבות הישראלית. באתר התיאטרון הישראלי נכנס בהדרגה ערכים, מחקרים, מאמרים, עדויות, צילומים, ביוגרפיות, זיכרונות ותיעוד למינהו של תולדות התיאטרון הישראלי מאז 1889 עד היום. אתר התיאטרון הישראלי ייבנה במהלך רב-שנתי כפסיפס חומרים בנושאים הקשורים למרכיביו – מוסדות, מחזאים ומחזות, שחקנים והצגות "מפתח", במאים, מעצבים, מוסיקאים, כוריאוגרפים, מנהלי תיאטרון ומבקרי תיאטרון – כדי שהקוראים יוכלו לעצב לעצמם דיוקן מורכב ורב פנים של התיאטרון הישראלי המתפתח והמשתנה בהקשריו האמנותיים, הפוליטיים והחברתיים.

הקמת האתר מנוהלת בידי פרופ' שמעון לוי, פרופ' דן אוריין ופרופ' נורית יערי ובשיתוף פעולה עם ד"ר אולגה לויטן, מנהלת המרכז לתיעוד אמנויות הבמה. יוצרים וחוקרי תיאטרון מכל הארץ שותפות ושותפים לכתיבת הערכים ולאיסוף החומרים, התמונות והביבליוגרפיה, כולל תיעוד הצגות. בחיפושינו אחר מסד כלכלי לביצוע הפרויקט היקר והחשוב פנינו למפעל הפיס ונענינו בחיוב. על כך תודתנו הכנה. כגמלאי הפקולטה לאמנויות באוניברסיטת תל אביב, שבה ממוקם 'המרכז לתיעוד אמנויות הבמה' בהנהלת ד"ר לויטן, מצאנו לנכון להקים את האתר בפקולטה לאמנויות ולאסוף חוקרים וסטודנטים שיעזרו לנו להרכיב את הפסיפס. פנינו למנהלת הפקולטה לאמנויות ונענינו בחיוב. גם הם ראו באתר פרויקט חשוב שכדאי להקימו ואף הבטיחו שיעזרו לנו לתחזק אותו למען הדורות הבאים.

אנו מודים לבעלי זכויות היוצרים על הרשות להשתמש בפריטים המופיעים באתר זה.עשינו ככל יכולתנו לאיתור בעלי הזכויות של כל החומר שנלקח ממקורות חיצוניים.אנו מתנצלים על כל השמטה או טעות ואם יובאו לידיעתנו, נפעל לתקנן.