אדריכלות בפלשתינה-א"י בימי המנדט הבריטי, 1917-1948

עדה כרמי-מלמד, דן פרייס

החוקר.ת מאחורי המחקר

תוכן עניינים (PDF)

 

האדריכלות בפלשתינה-א״י של ימי המנדט הבריטי הייתה רבת-פנים למרות שניזונה בעיקר משפת האדריכלות המודרנית, שמוצאה באירופה של ראשית המאה ה-20. בדיאלוג עם המבנה החברתי והאידיאולוגי הייחודי שהתהווה בארץ בימי טרום המדינה, נוצר כאן בהדרגה ניב אדריכלי מקומי.

 

הדיון באדריכלות שצמחה בארץ בשנים 7ו9ו-948ו, חושף את ההשפעות השונות שעיצבו את החשיבה והיצירה האדריכלית באותה עת. הספר מייחד פרקים לבניינים המורכבים וההיברידיים שהוקמו בראשית תקופת המנדט ובסופה - ימים רוויי מתחים וסימני שאלה - ופרק נוסף לבניינים הסדורים והקריאים יותר שנוצרו בעיצומה של התקופה. תוך העלאת שאלות שחורגות מהיבטים פונקציונליים גרידא ונוגעות בגבולות השפה, הספר מתחקה אחר הקשרים בין ערך, מקום וצורה.

 

חיבור זה עוסק באדריכלות כשפה הניתנת לקריאה אנליטית ולניתוח צורני, בהסתמך על חומר תיעודי רב - תצלומים, רישומים, סקיצות, שרטוטים פרשניים - שנאסף, הוכן ונחקר במשך שנים ארוכות. סדרת דיאגרמות המתארות את היחסים הקומפוזיציוניים בכל בניין ובסביבתו שימשה מצע פורה להמשך הדיון. התשתית הדיאגרמטית הולידה פרשנויות אישיות, המעשירות את החוויה האדריכלית ומחרדות את השאלות והמשאלות הגלומות באדריכלות. על בסיס זה נוכל לחשוב מחדש מה חשוב לשמר ומה לנטוש, מה כדאי לזכור ומה לשכוח.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>