תערוכת התפריט - ממזנון פועלים למטבח ישראלי חדש

12 ביולי 2018, 11:00 
הגלריה האוניברסיטאית לאמנות 
חינם
תערוכת התפריט - ממזנון פועלים למטבח ישראלי חדש

1 ביוני 2018 | 12:00  התפריט עד 31  ביולי 2018

 

תערוכת התפריט בגלריה האוניברסיטאית לאמנות ע"ש גניה שרייבר ויד מישל קיקואין

 

ממזנון פועלים למטבח ישראלי חדש

 

ארוחה במסעדה היא סוג של מופע, שבו התפריט מספק לסועדים-צופים את פרטי ההצגה לפני תחילתה. תפריטים המתארים את סוגי המאכלים המוגשים בסעודה חגיגית, כתובים על לוח או מוקראים על ידי מארחים וכרוזים, היו נפוצים כבר במשתאות של העת העתיקה. אולם בסעודות אלו ובפונדקים ובטברנות של העידן הטרום-המודרני לא הוצעה לסועדים אפשרות בחירה אישית.

 

תפריטי מסעדות, כפי שאנחנו מכירים אותם כיום, נולדו בצרפת במאה השמונה-עשרה ובמאה התשע-עשרה. הם החלו להתהוות במקביל לצמיחתו של מוסד המסעדה ולשקף אופן חשיבה מודרני. רשימת המנות הזמינות בתפריטים מציגה את מבחר האפשרויות העומדות בפני הסועדים, אך משמשת גם פרסומת למסעדה. היא מוסיפה רובד נוסף לחוויה החושית ומעידה על הלך הרוח של אלו שחיברו אותו ושל הצרכנים. התפריט מתעד את הארוחה לפני אכילתה, אך נותר גם לאחר שהמזון מתכלה וכך משפיע גם על האופן שבו הוא נצרב בזיכרון.

 

ישראל היא מדינה צעירה, נטולת מסורת קולינרית מובהקת, היושבת בחבל ארץ עתיק יומין ועשיר בהיסטוריה ובמורשת. תפריטי המסעדות שפעלו ופועלות בארץ ישראל בין שנות עשרים של המאה הקודמת ועד תחילתה של המאה הנוכחית, מעידים על התרבות שהתקיימה במרחב הגיאוגרפי לפני הקמת מדינת ישראל, על הניסיונות לעצב זהות לאומית חדשה לאחר ייסודה, וכן על צמיחתו של מטבח ישראלי הנתון למגוון השפעות. התערוכה "התפריט" אינה מתיימרת להקיף את סיפורן של מאה שנות מסעדנות בארץ. אולם תפריטי בתי האוכל המוצגים בה – ממזנון, דרך מסעדות אתניות ושיפודיות ועד למסעדות של מטבח עילי ובחזרה למזנון – מספקים מבט מיוחד במינו על ההוויה הישראלית. הם מציעים קווים ראשונים לעיסוק מעמיק בהשלכות התרבותיות, החזותיות והקולינריות של התפריט כסמל מקומי-ישראלי.

 

אוצרת: רונית ורד - התערוכה היא חלק מפרויקט "נימוסי שולחן" בגלריה האוניברסיטאית, המשלב אמנות, תיאטרון וקולינריה, ועוסק בנושא האוכל ומקומו בתרבות ובחברה.

 

אוניברסיטת תל-אביב, ת.ד. 39040, תל-אביב 6997801
UI/UX Basch_Interactive