הרצאת הקולוקוויום: מקברי השומרים לארמון המלך: משה יפה, בנאי

27 בדצמבר 2021, 14:00 
 
קולוקוויום

במפגש ביום שני הקרוב, 27.12.21, תרצינה ד"ר יהוטל שפירא ופרופ' טל אלון מוזס מהטכניון בנושא : מקברי השומרים לארמון המלך: משה יפה, בנאי.

 

להלן תקציר ההרצאה:

 

מקברי השומרים לארמון המלך: משה יפה, בנאי 

יהוטל שפירא וטל אלון -מוזס

"משחנו קו שחור בין שני החלקים. צביעה זו היתה הכרחית, הואיל ומלאכתו של משה יפה ועוזריו היתה טובה כל כך, שלעתים לא יכולנו אנו בעצמנו להבדיל בין בנייתו של הורדוס לזו של משה יפה.." (ידין, 6519: 88).

 

ההרצאה תתמקד במשה יפה ובפועלו הורנקולרי כבנאי בשיטות מסורתיות בהתישבות, ובמפעלי שיחזור מונומנטליים באתרים ארכיאולוגיים. הביוגרפיה האישית והמקצועית שלו שזורות בזו של כיבוש הקרקע והקמת המדינה. יפה רתם את הידע המקומי שרכש לטובת פיתוח הארץ. כבנאי וכמנהל בניה, יפה התמחה בבניה באבן בר (לקט). הוא תיווך בין מסורת הבניה הערבית-פלסטינית והשרידים הארכיאולוגיים המקומיים לבין בניה בקיבוצים ושיחזור אתרי עתיקות. יפה פעל כחלק ממוסדות רשמיים, תחילה כשומר אדמות שייח' אבריק מטעם קק"ל במקביל לאלכסנדר זייד ואחר כך כבנאי ברשות הגנים הלאומיים. בהרצאה נבחן שאלות אודות מקומה של עבודת כפיים, חפירה ושיחזור בהיסטוריה של האדריכלות בישראל בכלל ושל בנייה ושיחזור אתרים ארכיאולוגים בפרט. זאת בעקבות העדרותה של עבודתו ושל הפועלים שעבדו איתו מההסטוריה/היסטוריוגרפיה של האדריכלות בישראל. משה יפה התבסס בעבודתו על ידע וורנקולרי מקומי, המתמקד על ניסיון והכרות עם חומר-אבן, ושימוש בה באופן בלתי אמצעי, מיידי, אינטואיטיבי תוך יצירת חותם אישי. ידע זה שונה מהידע של אדריכל מומחה, המרוחק וממוקד בעיצוב מונומנטלי בתכנון מראש, ממבט על כולל. בהקשר לכך נשאל אודות משמעותם העכשווית של בנאים ואתרים ורנקולריים, וכן על משמעות הזיקה שבין החברה הישראלית והאדריכלות המקומית. לאור ההאצה הטכנולוגית, התכנון הפרמטרי ואיתם אפשרויות בניה רובוטית נבחן מחדש את  משמעותו של ידע אדריכלי, ורנקולרי בעולם משתנה.

 

יהוטל שפירא  אדריכלית (Ph.D), עוסקת במחקרים המתמקדים בזיקה שבין אדריכלות לבין חברה, דת ותרבות. מלמדת בטכניון ובמקומות שונים, בין היתר הוזמנה כמרצה אורחת באוניברסיטתMSU  בארה"ב. מייסדת שותפה של העמותה הישראלית לזכויות אדם במקום. יזמה קורס ראשון וכן סימפוזיון בטכניון בנושאי אדריכלות, אדריכלות נוף ומגדר, כמו כן קיבלה מלגת מחקר בספריית דומברטון אוקס (Dumbarton Oaks).

 

טל אלון מוזס אדריכלית נוף וחוקרת בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון

עוסקת בהסטוריה של הנוף המעוצב בישראל הן על ידי אדריכלי נוף מן השורה והן על ידי גננים

 

הקולוקוויום מתקיים בימי שני בין השעות 14-16 בבניין מכסיקו חדר 213.

 

 

נשמח מאד לראותכם!

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>