הרצאת הקולוקוויום: מה אומרות כיפות הזהב ומה מספרים צריחי המסגדים ? מסגדים בישובים הערביים במשולש ובואדי עארה

22 באפריל 2021, 10:15 
 
קולוקוויום

שלום לכולם,

ביום חמישי הקרוב- 22.4.21 תרצה ד"ר שרון טלמור סול מהחוג לתולדות האמנות כאן בנושא: "מה אומרות כיפות הזהב ומה מספרים צריחי המסגדים? מסגדים ביישובים הערביים במשולש ואדי עארה"

 

להלן תקציר ההרצאה של ד"ר טלמור סול:

 

מה אומרות כיפות הזהב ומה מספרים צריחי המסגדים ? 

מסגדים בישובים הערביים במשולש ובואדי עארה

 

החל משנות השבעים של המאה העשרים, וביתר שאת משנות האלפיים ועד היום, מתרחשת בנייה אינטנסיבית של מסגדים ביישובים הערביים בישראל. מסגדים חדשים אלו נוכחים ובולטים בסביבה הבנויה בצורתם, במיקומם ובממדיהם המונומנטליים. מחקר זה מתמקד במסגדים שנבנו על ציר המורדות המערביים של הרי השומרון המכונה 'המשולש', והמשכם צפון־מזרחה בואכה עמק עירון, הוא ואדי עארה. באזור זה חי ופועל מיעוט אתני־לאומי־דתי ערבים פלסטינים אזרחי ישראל.

 

המחקר בוחן את מהות הקשר בין הנסיבות ההיסטוריות־פוליטיות לבין תופעת הבנייה המואצת והופעתם של טיפוסים חדשים בנוף הארכיטקטוני של

היישובים הערביים באזור. טווח הזמן שבו נצפו שינויים משמעותיים באופני הייצור והקריאה ובתפישת עיצוב המסגדים בישובים הערביים נע לאורך יותר

ממאה שנים. המהלך ההיסטורי חושף כיצד תֻּוְּוכָה התרבות האדריכלית דרך מערך של דמויים וייצוגים בבחינת עדות לרוח הזמן תוך התחבטויות בשאלות של

זהות. השינויים שהתחוללו א פשרו לבודד מאפיינים סגנוניים, כאשר כל תקופה היוותה נקודת שבר, סטייה מן הביטויים והדימויים של התקופה שקדמה לה.

 

בדיון בשינוים סגנוניים אלו מתגלה המתח הקיים בין העיצוב האדריכלי המחפש דרך, המבולבל והיצירתי בעת ובעונה אחת, לבין הגישה השמרנית שבאה לביטוי בעיקר כלפי פנים בכתובות ובעיטורים. נדמה שהחוץ מדבר בשפה אחת חושפנית ובה בעת נבוכה, ואילו הפנים דובר בשפה אחרת מסורתית וברורה.

דיון בהיבט הנופי של המסגדים בוחן כיצד הביטויים החזותיים מתפקדים בתוך הנוף. המחקר מצביע על גיוס הארכיטקטורה למאבק על עיצוב המרחב והנוף הסימבולי כאחד הביטויים של העימות בין שתי קבוצות זהות, הישראלית והפלסטינית, המתקיימות זו לצד זו באותה טריטוריה.

 

גם אם החלוקה סכמתית ומלאכותית, אפשר לסמן שתי קטגוריות פונקציונליות: מסגדים קהילתיים שכונתיים, ומסגדים מונומנטליים דומיננטיים בנוף הנושאים מסרים המוצפנים במיקומם, בצורתם ובממדיהם. עוצמתה של ההוויה הקהילתית במקביל לקיומם של כוחות חיצוניים, מספקים את הצרכים החברתיים ובמקביל מבקשים להשמיע אמירה פוליטית אנטי ממסדית, אידיאולוגית ולאומית.

 

שרון טלמור סול

אדריכלית (Pratt Institute, New York, 1993)

תואר שני בתולדות האמנות, התמחות באמנות אסלאמית ) 9002 , אוניברסיטת תל אביב(

דוקטורט ) 9090 , אוניברסיטת  תל אביב)

 

הרצאות הקולוקוויום תתקיימנה דרך ה- zoom ביום חמישי בין השעות 10:15-11:45.

 

הקישור לזום 

 

Topic: 0881603201 - קולוקוויום0881603201 - Colloquium

Join Zoom Meeting

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>