הרצאת הקולוקוויום: ייצור המרחב בישראל/פלסטין בראי משבר הדיור: על הערים החדשות טנטור ורוואבי

10 במרץ 2022, 12:00 
 
ייצור המרחב בישראל/פלסטין בראי משבר הדיור: על הערים החדשות טנטור ורוואבי

קולוקוויום

סמסטר ב' תשפ"ב

ימי חמישי 12-14

קיקואין 2

 

10.3.22

 

ד"ר עודד הס

החוג לגיאוגרפיה, אוניברסיטת בן גוריון

 

ייצור המרחב בישראל/פלסטין בראי משבר הדיור: על הערים החדשות טנטור ורוואבי

 

מהן הדרכים בהן אפשר להגדיר ולהילחם על הזכות לדיור במקום בו קיים מאבק של מיעוט אתנו-לאומי על הזכות להגדרה עצמית?

הזכות לדיור בדרך כלל ממוסגרת כמאבק מקומי נגד כוחות גלובליים של מסחור ושל נדל"ון הדיור. תפיסה זו אכן יעילה לזיהוי תהליכי אורבניזציה רחבים, אך עלולה לפספס את הניואנסים הפוליטיים שמייצרים הן את משבר הדיור המקומי (באופן שונה בכל מקום ומקום), הן את האסטרטגיה הנבחרת להתמודדות המדינה עמו, והן את מאבקיהן של קבוצות שונות נגדו. בחינה של משבר הדיור בישראל מנקודת מבטם של ערבים-פלסטינים אזרחי המדינה שופכת אור על היחס שבין הגדרת ה"משבר" ובין ה"פתרון" שלו ועל המשמעויות האפשריות של הזכות לדיור.

השוואה בין העיר רוואבי בגדה המערבית – העיר הפלסטינית ה"ראשונה" (העיר החדשה המתוכננת הראשונה תחת הרשות הפלסטינית) – ובין הפרויקט המתוכנן לעיר טנטור בגליל (העיר החדשה המתוכננת הראשונה כ"עיר ערבית" מאז קום המדינה) מאפשרת לבחון נקודות השקה והצטלבות בין מאבקי דיור והמאבק הפלסטיני להגדרה עצמית.

שתי הערים נועדו לספק פתרון דיור למעמד ביניים פלסטיני בשוק הפרטי. באמצעות ראיונות עם פלסטינים אזרחי ישראל, תושבי הגליל שנאבקו לקחת חלק בתכנון העיר טנטור ובעלי דירות (משקיעים ותושבים) ברוואבי, נחשפות המשמעויות המשתנות של דיור (ומגורים) ושל קרקע במציאות של ייצור המרחב הישראלי/פלסטיני: מאבק להגדרה עצמית ותהליכי אורבניזציה נאו-ליברליים שמנכסים זה את זה.

 

ד"ר עודד הס הוא עמית "ממשק" ברשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית במשרד לשוויון חברתי. לעודד תואר ראשון (BArch) ותואר שני (MA) מאוניברסיטת תל-אביב. יש לו תואר דוקטור (PhD) בלימודי סביבה מאוניברסיטת יורק בקנדה, אחריו המשיך לבתר-דוקטורט באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מחקריו עוסקים בין השאר באסטרטגיה הלאומית להתמודדות עם משבר הדיור בישראל, ביישום שלה ב"ישובי מיעוטים" ובהשלכותיה על היחסים בין המדינה ובין מיעוטים אתנו-לאומיים.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>