הרצאה במסגרת הקולוקוויום - השיכון הציבור בארץ 1948-67

24 במרץ 2022, 12:00 
 
קולוקוויום - השיכון הציבור בארץ –1948-67

בית הספר לאדריכלות ע"ש עזריאלי שמח להזמין למפגש הקולוקוויום .

במפגש ירצה ד"ר דן פרייס
הפקולטה לארכיטקטורה, הטכניון

בנושאהשיכון הציבור בארץ –1948-67

להלן תקציר ההרצאה:

המשבר הכלכלי האחרון בארצות הברית ובאירופה והמחאה החברתית של הקיץ 2011 בישראל העלו את הדיור הציבורי למוקד השיח התכנוני. למרות שהאתגרים בתכנון דיור ציבורי בר קיימא הינם אוניברסליים, הפתרונות המעשיים הם בעיקר מקומיים. אדריכלים ומתכננים חייבים לפתח אסטרטגיות שמתאימות לתנאי הסביבה המקומיים, לנורמות התרבותיות ולמערכות הכלכליות הקיימות. למדיניות של דיור ציבורי יש השלכות מרחיקות לכת על הכלכלה, החברה והסביבה: החל שוויון הזדמנויות כלכליות ומעורבות פוליטית לפריסת מערכות תחבורה ציבורית והגדרות של שימושי הקרקע. בניסיון העכשווי לפתח מודלים חדשים של דיור ציבורי בר הקיימא, חשוב להכיר וללמוד מן ההצלחות והכישלונות של הדוגמאות ההסטוריות. הפרויקט המונומנטלי של דיור ציבורי שנערך על ידי ממשלת ישראל בין השנים 1948-67 הוא חסר תקדים בעולם המערבי, וזאת משום שאין עוד מדינה שחוותה גידול אוכלוסייה של 300% בעשור והצליחה לספק דיור הולם לתושבים ולמהגרים. אמנם התנסות זו הייתה כרוכה בכשלונות רבים אך היו לה לא מעט הצלחות. מחקר זה שואף לבחון את פרויקט הדיור הציבורי לפי ערכי הדיור בר הקיימא – ערכים חברתיים, כלכליים וסביבתיים. 
המחקר כולל תיעוד, הערכה והשוואה של שכונות שונות ברחבי הארץ תוך התיחסות לדגמי הדיור הציבורי שנבנו לפני מלחמת העולם השניה באוסטריה, צרפת וגרמניה – שם רכשו האדריכלים הישראלים את השכלתם ולדיור הציבורי שנבנה בבריטניה ואיטליה לאחר מלחמת עולם השניה. 
בהרצאה נתמקד באחד מהמאפיינים הייחודיים של הדיור הציבורי בארץ: התכנון של המרחב בנחלת הכלל.

דן פרייס נולד בדרום אפריקה ועלה לארץ ב-1977. הוא בוגר הפקולטה לאדריכלות ותכנון ערים בטכניון ובעל דוקטורט מאוניברסיטת תל אביב.
בראשית דרכו המקצועית עבד עם רם כרמי ועדה כרמי-מלמד בצוות שתכנן את בית המשפט העליון בירושלים. בסיום הפרויקט הקים שותפות עם עדה כרמי-מלמד משרד עצמאי. במהלך השנים הם תכננו ובנו מגוון רחב של מבני ציבור ובניינים פרטיים שהיו לאבני דרך בנוף האדריכלות הישראלית וביניהם בית הספר למדעי החיים באוניברסיטת בן גוריון, הקמפוס של האוניברסיטה הפתוחה ברעננה, מרכז המבקרים בגני רמת הנדיב והטרמינל היבשתי של נתב״ג ועוד. 
מעבר לעבודתו בתכנון ובנייה, הוא חוקר את האדריכלות והבניה בארץ העידן המודרנית. ב-2011 יצא לאור ספר שכתב עם עדה כרמי–מלמד, "אדריכלות בפלשתינה-א"י בימי המנדט הבריטי, 1917–1948״, פרי עבודת מחקר של כמעט 25 שנים. בימים אלה דן מסיים ספר בנושא השיכון הציבורי בארץ. 
דן שותף במשרד אדריכלים בת״א ופעיל במגוון של ועדות ציבוריות ומקצועיות. בעבודתו האקדמית והמקצועית הוא שם דגש מיוחד לאחריות החברתית והסביבתית של האדריכל. במשך עשור הוא לימד בבית הספר לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב והצטרף לסגל הפקולטה לאדריכלות ובינוי ערים בטכניון במרץ 2018. 
בשותפות עם אדר׳ מיכל בלייכר, דן יזם סטודיו Design-Build אשר ידוע היום בשם סטודיו 1:1. הסטודיו משלב תכנון אדריכלי, השתתפות קהילתי ובנייה מעשית. הסטודנטים מפתחים מיומנויות לעבודה עם לקוח, חומרים מקומיים, שיטות בניה, ותכנן במסגרת מגבלות של לוח זמנים ותקציב.

יום חמישי בין השעות 12-14 בבניין קיקואין חדר 2.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>