סדרה: "שירת הארץ - מסע בזהות הישראלית דרך הצלילים, המילים והאירועים הגדולים בזמר העברי"

הפקולטה לאמנויות ע"ש יולנדה ודוד כץ

23 בינואר 2017, 16:15
אולם 206א', בניין מכסיקו
בתשלום

הפקולטה לאמנויות ע"ש יולנדה ודוד כץ

אוניברסיטת תל-אביב

סדרה: "שירת הארץ :מסע בזהות הישראלית דרך הצלילים, המילים והאירועים הגדולים בזמר העברי"

ד"ר אורי לשמן, מנצח, מלחין, פסנתרן ואיש חינוך, מנהלה האמנותי של עמותת "שיר-עד" להנחלת הזמר העברי

השילוב שבין גדולי המשוררים הישראלים לבין גדולי המלחינים הישראלים יצרו את התיעוד החשוב ביותר שיש לנו, לא רק של ההיסטוריה הישראלית, אלא ובעיקר של הרוח הישראלית. השיר הישראלי הוא תעודת הזהות של הישראליות. מפגש חדש ומרענן עם השירים העבריים ש"הגדירו" את הישראליות בכל התקופות.

בסדרה ישולבו קטעי אודיו ווידיאו נדירים.

הסדרה תתקיים בסמסטר א', בימי שני בשעות 17:45-16:15, בניין מכסיקו אוניברסיטת תל אביב

סדר המפגשים:

1. "ציון תמתי"

סיפורו של הזמר העברי מתחילתו ועד תקופת העלייה השנייה והשפעת המקום, ארץ ישראל,  על הלחנים העבריים החדשים. מיצירותיהם של ביאליק, רחל, פנחס מינקובסקי,  נחום נרדי, יואל אנגל, צבי אידלסון ועוד.

2. "היו לילות"

המשך סיפור התהוותו של השיר העברי מתקופת העלייה השלישית ועד שנות החמישים. מיצירותיהם של דוד זהבי, מרדכי זעירא, ידידיה אדמון, יעקב אורלנד, נתן אלתרמן, משה וילנסקי, ועוד

3. "יפים הלילות בכנען- מזרח ומערב בזמר העברי"

המפגש בין המלחינים שהגיעו מאירופה לבין המנגינות המזרחיות והערביות.  מיצירותיהם של נחום נרדי, ברכה צפירה, מתתיהו שלם, עמנואל זמיר, ידידיה אדמון, מרדכי זעירא, שרה לוי תנאי, משה וילנסקי, ועוד.

4. "היה היה פנס בודד"

הרצאה המוקדשת לאחד מגדולי מלחיני ישראל, סשה ארגוב ועוסקת בקשר המופלא בין מילים למוזיקה בשיריו. בין השירים: "שיר הרעות," "וידוי," "פנס בודד," "שיר משמר," "יוסי שלי מוצלח," "כשאור דולק בחלונך" ועוד.

5. עובדים עלינו עבודה עברית

הומור וסאטירה בזמר העברי. עיון ביצירותיהם של אלכסנדר יהלומי, אביגדור המאירי, אלתרמן, אפרים קישון, וילנסקי, חיים חפר, דן בן אמוץ, דן אלמגור, פלפל אל מצרי, יוסי בנאי הגשש החיוור ועוד.

6. "חורשת האקליפטוס"

יצירתה של נעמי שמר משתרעת על פני תחומים רבים, שירי ילדים, שירי חג ומועד, שירים על נושאים תנ”כיים ועוד. פגישה מחודשת עם יצירתה.

7. "עכשיו אולי אפשר"

מפגש מיוחד, המוקדש ליצירתה של המשוררת והסופרת לאה גולדברג, שיצירותיה חיות ומרגשות מבוגרים וילדים כאחד עד היום. על הקשר המיוחד בין שירתה לבין טובי המלחינים הישראליים בכל הזמנים.

8. "שוכב לי על הגב"

הזרם ההומוריסטי בשנות השבעים והשמונים במוזיקה הישראלית. מיצירותיהם של מאיר אריאל, אריאל זילבר, להקת כוורת ולהקת קצת אחרת.

9. "אדם בתוך עצמו הוא גר"

על יצירתו של שלום חנוך, אבי הרוק הישראלי. התפתחותו משירי הזמר העברי והמעבר אל הרוק ושירי המחאה.

10. "ברית עולם"

מתי כספי הוא אחד היוצרים הוורסטיליים ביותר שנולדו בישראל. על יצירתו בעלת המנעד העצום ועל תרומתו ליצירתן של קלאסיקות ישראליות, המשלבות בין הזמר העברי לסגנונות מוזיקליים מכל העולם.

11. ארץ האש

מחווה למשורר חיים גורי, מבאב אל וואד ועד "יריד המזרח". מסע ביצירתו העצומה של חתן פרס ישראל המשורר חיים גורי.

12. "והילד הזה הוא אני"

כיצד שירי ילדות יכולים להשפיע על הזהות, המחשבות ועל המצב הנפשי שלנו? מסע מרגש בשירי הילדים מלפני קום המדינה ועד היום

מחיר הסדרה: 500 ₪

להרשמה חייגו: 03-6405400 | מייל : arts4u@tauex.tau.ac.il